lente (?) in het land

“Grutto, grutto, grutto!”

Voor mij zijn het niet alleen de opkomende bloembollen en de ontluikende blaadjes aan de bomen die de lente inluiden. Nee, voor mij is de roep: “Grutto, grutto, grutto” in de polder hèt teken dat de lente is begonnen. Het betekent ook dat de grutto de Nederlandse weidegebied weer heeft gevonden om er te gaan broeden. Een mooi teken, want het aantal weidevogels, waaronder de grutto, liep een aantal jaar geleden dramatisch terug. Zo erg dat de grutto zelfs op de Rode Lijst van het IUCN werd gezet als zogenaamde ‘gevoelige’ diersoort!

Verlies van habitat was en is nog steeds de voornaamste reden van de achteruitgang in de weidevogelstand. Niet alleen intensieve landbouw, monocultuur (meer gras / minder bloemen), te vroeg maaien, maar ook uitbreiding van het wegennet, de bouw van nieuwbouwwijken en oprukkende zogenaamde Zonneparken (terreinen: weilanden vol met zonnepanelen) zijn de voornaamste oorzaken.

Een groep grutto’s samen op een verzamelplaats in de Arkemheen polder.

Onder andere Vogelbescherming Nederland onderneemt al jaren verwoede pogingen om het habitat van weidevogel in Nederland te redden. Zij pleit vooral en ook al weer heel wat jaren, voor een Europees Landbouwbeleid. Helaas maakt de Overheid geen haast met deze plannen en krijgen andere zaken (‘natuurlijk’) hogere prioriteit.

Acties door de Vogelbescherming ‘dichterbij huis’ leveren gelukkig wel tastbare resultaten op. Zo worden onder andere in samenwerking met terreinbeheerders weidevogelreservaten gerealiseerd. Stimuleert zij weidevogel-vriendelijk agrarisch natuurbeheer, door o.a. een netwerk van ‘Boerenlandvogelboeren’.

Maar …. een echte ommekeer in het behoud van het leefgebied van de weidevogel kan natuurlijk alleen wanneer zoveel mogelijk mensen de noodzaak hiervan inzien. En gelukkig worden steeds meer mensen zich hiervan bewust. En gelukkig daardoor hoorde ik gisteren in de Arkemheenpolder weer: “Grutto, grutto, grutto!” Daardoor zag ik De Nationale Vogel van het Jaar 2015 ook weer vliegen, op een paal zitten en foerageren in de drassige weidegrond.


FOTO’S GEMAAKT OP DE OCHTEND VAN 26 MAART ’21 IN DE ARKEMHEEN POLDER

Meer opnames van weidevogels bekijken? Ga dan naar mijn portfolio….

2 Comments on “lente (?) in het land

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: