Rammelaars, moeren en bijhazen

Een pak slaag

Ondanks dat de haas het gehele jaar vruchtbaar is, start het ‘echte’ paarseizoen in de maanden februari en mei. In die periode benadert een rammelaar (♂︎mannelijke haas) voorzichtig een moer (♀︎vrouwtjes haas) van zijn gading. Voorzichtig, want de dame is niet direct in de moed om met meneer te paren. De rammelaar kan zelf een flink pak slag verwachten als diens avances te opdringerig zijn.

2021-04-02-arkemheen-blog

De rammelaar begint daarom eerst met rondjes lopen om de moer. Behoedzaam nadert hij de moer. Dit gedrag vindt plaats in open terrein, de zogenaamde rammelplaats. De rammelaar heeft zo een goed zicht op zijn omgeving. Er kleeft tegelijkertijd ook een nadeel aan. Andere rammelaars kunnen het paar ook zien en dat trekt uiteraard hun mannelijke aandacht.

De oorspronkelijke rammelaar krijgt het dan druk. Ten eerste moet hij moeite doen om de moer voor zich te winnen. Ten tweede moet hij ervoor zorgen dat ‘zijn’ moer niet wordt ingepikt door een zogenaamde bijhaas. Vaak is deze bijhaas een jonger exemplaar, maar wel met voldoende testosteron in zijn lijf. De rammelaars rennen achter elkaar aan, drijven genoemd. Soms is er een knokpartij tussen beiden nodig om te bepalen wie er de baas is. Ja, zelfs de moer betreedt in voorkomende gevallen de box ring.

Als de indringer voorgoed is verdreven, gaat de rammelaar verder met zijn versierpogingen, totdat de moer hiermee instemt. Er wordt eerst liefdevol gelikt en gewassen totdat hèt er werkelijk van komt….

Dit vermakelijke schouwspel mocht ik samen met twee van mijn fotokameraden op 2 april ’21 aanschouwen. Plaats van handeling was de Arkemheenpolder, het Nekkeveld om precies te zijn. Naast de rammelende hazen waren ondermeer ook flink veel grutto’s, tureluurs en graspiepers te zien. Ook deze vogels waren druk met de hofmakerij, waardoor de polder een levendig gebied was.


OPNAMES GEMAAKT IN DE ARKEEMPOLDER OP 2 APRIL ’21


OVERIGE OPNAMES ARKEMHEENPOLDER 2 APRIL ’21

4 Comments on “Rammelaars, moeren en bijhazen

  1. Vielen Dank Bernard und ich wünschen Ihnen und Ihren Lieben auch ein frohes Osterfest. Ich danke Ihnen auch für die Reaktionen auf meine Erfahrungen in Wort und Bild. Herzliche Grüße, Hans

  2. De natuur is de leerschool ,ook voor de mens,fijne foto’s,dankjewel.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: