broekmolen – streefkerk

“HET DECOR ROND EEN MOLEN VERANDERT VOORTDUREND”

Druk bezocht, maar nog geen Kinderdijk

De Broekmolen ontdekte ik al weer wat jaartjes geleden. In 2013 om precies te zijn maakte ik er de eerste foto’s. Het is een molen, prachtig vrij gelegen in het landschap aan de rivier Groote of Achterwaterschap. Een molen om direct verliefd op te worden en dat geldt zeker niet alleen voor mij. In 2013 was ik veelal de enige die er aan het fotograferen was. Vandaag de dag wordt de molen door veel fotografen bezocht. Niet lang geleden zei een van hen zelfs:”Ja, het begint hier al aardig op Kinderdijk te lijken!” Zolang er nog geen touringcars uitgeladen worden met toeristen, blijf ik de molen graag bezoeken.

Molen informatie

De Broekmolen is een polder wipmolen en werd in 1581 gebouwd. De molen bemaalde een deel van de polder Kortenbroek rond Streefkerk. De molen vervulde diens plicht tot 1957. De molen werd in conditie gehouden door hem geregeld te laten werken. In 2008 moest de molen door de slechte staat de wieken stil houden. In 2010 werd begonnen met de restauratie van de gehele molen. Deze gigantische klus werd in 2013 afgerond.

Bron: Nederlandse Molendatabase en SIMAV (Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden)

Hoe kom je bij de Broekmolen

De Broekmolen ligt in de Provincie Zuid-Holland, Gemeente Molenlanden, plaats Streefkerk. Het adres is Achterdijk 1, 2959 LC Streefkerk. Op onderstaande kaartjes (klik erop voor een vergroot beeld in een nieuw venster) zie je waar de Broekmolen staat en waar parkeermogelijkheden zijn.

Foto spotsgroene spots op de rechter kaart

De fiets- / loopbrug die je op de drone opname hierboven ziet, is de spot die de meeste fotografen kiezen. Je hebt vanaf hier namelijk een mooi zicht op de Broekmolen, op de rivier en de landelijke omgeving. In de maanden mei tot en met augustus komt de zon achter de molen op, gezien vanaf de brug. Vooral dan zul je er verschillende medefotografen ontmoeten.

Naast de brug is niet de enige spot. Loop bijvoorbeeld eens langs het water naar de molen. Je vind er mooie spots tussen het riet, maar ook vlak voor de molen. Ook vanaf het fietspad dat iets links van het wandelpad ligt heb je een aantal fraaie compositiemogelijkheden.

Een mooi overzicht inclusief de loopbrug vind je aan de rechter oever direct onder de brug waaroverheen de N481 loopt.

In de maanden oktober – november en februari – maart kun je de Broekmolen mooi fotograferen tijdens de zonsondergang. Loop hierbij de molen voorbij via het wandelpad of het fietspad (de Broekwetering). Als je na enkele meters je omdraait kun je de ondergaande zon achter de molen fotograferen.

De molen is ook fraai te fotograferen als je wat verder de Zijdeweg oploopt. De spots daar geven je een mooi beeld als de zonsopgang meer rechts van de molen opkomt. Tot slot vind ik de spot gelegen in de bocht van de Zijdeweg direct na de N480 zeker de moeite waard. Hiervandaan zie je de molen namelijk via een meertje in de verte staan – zie de laatste foto in de galerij.

Voor informatie over de zonsopgang / -ondergang en weer raadpleeg ik altijd The Photograpers Ephemeris en PhotoPills


OPNAMES VAN DE BROEKMOLEN VANAF VERSCHILLENDE FOTOSPOTS

2 Comments on “broekmolen – streefkerk

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: