De Noordeveldse molen

“EEN MOLEN VERANDERT NIET, WÈL HET DECOR WAARIN DEZE STAAT”

Op slag verliefd

Bij het vinden van de Uitwijkse en Zuidwijkse Molen (2013) in het Land van Heusden en Altena bleef het niet. Zo ontdekte ik na enig speurwerk dat in deze streek meerdere molens staan. Een daarvan is de Noordeveldse of Nieuwe Molen bij het plaatsje Dussen. De eerste maal dat ik oog in oog stond met deze molen was ik op slag verliefd. Het bleef daarom niet bij die ene ontmoeting. Talloze malen reed ik naar deze prachtige molen. En, nog steeds ga ik er met enige regelmaat naartoe om er te fotograferen. Het verveelt mij nog lang niet….

Twee verwoestende branden kregen de molen niet klein

De Noordeveldse Molen is een wipwatermolen en is met een ‘gevlucht’ van 27 meter een van de grootste in Nederland. Het gevlucht is de lengte van twee wieken bij elkaar. De Noordeveldse Molen deed rond 1600 samen met nog enkele wipmolens dienst bij het bemalen van de toenmalige polders. Tot tweemaal toe brandde de molen af en beide keren werd de molen ook weer opgebouwd. De eerste maal was in 1795 en de tweede maal in 1992. Sindsdien staat de Noordeveldse of Nieuwe Molen er onder toezicht van de Molenstichting het Land van Heusden en Altena prachtig bij…

Hoe je bij de Noordeveldse Molen komt

De Noordeveldse Molen ligt tussen de plaatsen Almkerk en Dussen in het Noord Brabantse Land van Heusden Altena. Op de de A27 vanuit Zuidelijke richting neem je afslag Hank (21) en volg je de N283 naar Dussen. Hier volg je de borden richting Almkerk. Na ca 2,5 kilometer sla je linksaf de doodlopende weg Korn Boezemweg in. Helemaal aan het einde wan deze weg vind je een kleine parkeermogelijkheid.

Rijd je vanuit Noordelijke richting over de A27, neem dan afslag Nieuwendijk (22). Hier volg je de N322 richting Almkerk. Na de derde rotonde ga je rechtsaf Almkerk in. Dit plaatsje rijd je door en vervolg je de Duijlweg. Na ca 2,5 kilometer sla je rechtsaf de doodlopende Korn Boezemweg in. Helemaal aan het einde wan deze weg vind je een kleine parkeermogelijkheid.

Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere weergave in een nieuw tabblad.

Hoe en waar de Noordeveldse Molen fotograferen – fotospots

Op onderstaande afbeelding (klik erop voor een grotere weergave) heb ik een aantal fotospots aangegeven die ik graag gebruik. De meesten, zoals je ziet, liggen aan de westzijde van de molen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de plaats waar de zon opkomt ten opzichte van de molen. In de maanden april / mei èn augustus / september komt de zon namelijk op, variërend van links, achter en rechts van de molen. De spots 1 t/m 7 liggen in die periodes ongeveer in het verlengde van de zonsopgang.

Spot 1 is vanaf de parkeermogelijkheid. Hier heb je het pad dat in de foto je blik leidt naar de molen. Spot 2 ligt net vóór of op de brug. Hier heeft het water dezelfde functie als de weg bij spot 1. Spot 3 ligt op het dijkje met het water links van je. Je hebt vanaf die spot een mooi zicht op de molen de omringende sloten. Omdat je hier relatief dicht op de molen staat maak ik gebruik van mijn groothoeklens. Om zowel de molen als het omringende water in één beeld te vangen kun je ervoor kiezen een panorama-opname van ongeveer 4 opnames te maken. Hierbij houd ik zelf de camera met groothoeklens in portretstand om zoveel mogelijk boven- en onderkant in beeld te krijgen. Spot 4 is ook op het dijkje alleen nu is het water aan je rechterzijde. Vanaf deze spot kun je de molen en wat meer van de omgeving in beeld krijgen. Spot 5 en 6 liggen wat verder weg van de molen en daarom kies ik sneller voor een tele-zoomlens. Op spot 7 fotografeer je tussen de knotwilgen door hetgeen een interessante voorgrond oplevert. Tot slot spot 8 is een plek waar je de molen en de ondergaande zon in één beeld kunt vangen.


Enkele opnames gemaakt van de Noordeveldse Molen

Tot slot tip

Wie mij kent weet dat ik bijvoorkeur voor dag en dauw op een fotolocatie ben. Uiteraard is dit geen must, maar ìk kan intens genieten van het ‘ontwaken’ van de dag en het kleurenpalet van de opkomende zon. Voor mij is het helemaal perfect wanneer er ook nog eens een fraaie neveldeken over het landschap ligt. Maar ja, je hebt dat niet altijd voor het zeggen. Toch kun je vooraf wel de nodige informatie verkrijgen.

Informeer jezelf voorafgaande aan je bezoek wanneer (datum en tijdstip) de zon waar ten opzichte van de molen opkomt / ondergaat. Raadpleeg ook een weerapp, niet alleen om te zien wat voor weer het is, maar ook of er nevel is.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s