Waakzaam en zorgzaam

De grutto, waakzaam en zorgzaam

Het is eind maart 2021, weidevogels keren terug naar Nederland waaronder de grutto. Gelukkig heeft een flinke aantal de Arkemheen polder bij Nijkerk (weer) gevonden.

Na aankomst wordt er eerst gefoerageerd. Tenslotte hebben de vogels een hele reis afgelegd. Men zoekt elkaar tegen de avond op zogenaamde verzamelplaatsen op. In een grote groep houden nu eenmaal meerder ogen de wacht.

Al snel daarna laten de mannetjes van zich horen en van zich laten zien. Er vinden onderlinge schermutselingen plaats in de lucht en op de grond. De paartijd is tenslotte op komst en voor het vrouwtje moet geknokt worden. Maar ook het territorium moet worden verdedigd tegen indringers en jonge opdringerigen.

Een vrouwtje behagen is niet iets dat vanzelfsprekend is en vanzelf gaat. Het mannetje moet wèl laten zien wat hij waard is. Vleierij en een meer directe aanpak wil helpen. Toch kan het vrouwtje hier helemaal niet van gediend zijn en laat dit de Don Juan dan ook duidelijk weten.

Wanneer het vrouwtje ‘tevreden’ is over het mannetje en klaar is voor het liefdesspel, kan het mannetje tonen wat hij waard is. Met deze daad is de kans groot op nakomelingen. Het voortbestaan van deze prachtige en oer Hollandse weidevogel is hiermee voorlopig weer zeker is gesteld.

Een paar weken later zijn de eerste pullen uit het ei gekropen. Onder het toeziend oog van mama en papa ontdekken zij al heel snel de wereld om hen heen.

De pullen groeien als kool en kunnen al prima hun eigen voedsel vinden. Ondanks dat zij ook al wel kunnen zwemmen, zijn zij nog niet ‘klaar’ voor het vliegen. Als zij enkele weken later de vliegkunst onder de knie hebben, is het tijd dat de grutto ons land weer verlaat. Naar dat moment kijk ik nu al weer uit…

2 reacties op “Waakzaam en zorgzaam

  1. Mooie serie weer Hans. Die foto’s van een gruttopulletje dat “naar de bloemetjes kijkt” vind ik geweldig.

    Jan

  2. Alle facetten, veel variatie in beeld: Prachtige serie!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s