De Lek, de rivier en de uiterwaarden

De Lek, bron van ontelbare fotomogelijkheden

Rivier de Lek een levendige en meanderende rivier van Wijk bij Duurstede naar Kinderdijk. Een rivier niet ver van waar ik woon. Een rivier waar altijd iets te beleven is en waar dus ook altijd wel iets te fotograferen is. Dit is dan ook waarom ik graag naar de Lek ga. Ontelbare keren al en vervelen doet het nog steeds niet.

Maar niet alleen de rivier heeft een aantrekkingskracht op mij. Nee, ook de uiterwaarden langs de Lek leveren mij ongekend veel fotomogelijkheden. Niet alleen op het gebied van de landschapsfotografie. Ook wat betreft de natuurfotografie kom ik er volledig aan mijn trekken.

Dit bracht mij op het idee om hier een blog aan te wijden en er direct een portfolio aan te koppelen. Een portfolio om je een indruk te geven van wat ik er zoal voor de lens kreeg. Mogelijk wakker ik jouw interesse of nieuwsgierigheid ermee aan om er zelf eens te gaan kijken. Het zal je in dat geval vast niet teleurstellen.

Rivier en uiterwaarden gaan samen

Het is, zoal ik hierboven al schreef, niet de rivier alleen waarop voortdurend ‘leven’ is. Langs de Lek en de oorsprong: de Nederrijn liggen, zoals bij de andere andere grote Nederlandse rivieren, uiterwaarden. Gronden die in de middeleeuwen ontstonden na het aanleggen van dijken langs de rivieren. Door de vruchtbaarheid van deze gronden ontstond er landbouw. De klei uit de rivier bleek ook zeer geschikt voor het vervaardigen van bakstenen. Zo verrezen langs de rivier meerdere steenfabrieken.

In de loop der tijden kregen de uiterwaarden er een functie bij. De rivieren kregen bij tijd en wijlen te maken met te veel water. De uiterwaarden vingen het overtollige rivierwater tijdelijk op. Helaas traden de rivieren steeds vaker buiten hun oever en begaven dijken zelfs. Reden om in deze eeuw een te starten met het versterken en verhogen van de dijken. Naast deze gigantische operatie werd gestart met het project ‘Ruimte voor de rivieren’.

Struinen in de uiterwaarden

Maar, de uiterwaarden zijn ook fantastische natuurgebieden om in te struinen en in te fotograferen. Want deze natuurgebieden leveren een veelvoud aan fotomogelijkheden.

Mijn favoriete uiterwaarden zijn de Baarsewaard, de Goibeldingerwaard en de Everdingerwaard. Deze natuurgebieden liggen tussen de plaatsen Culemborg en Everdingen. Aan de overzijde van de Lek mag ik graag struinen in de Steenwaard. Verder stroomopwaarts ligt de Amerongse Bovenpolder en dan met name het deel tussen Amerongen en de sluizen van Amerongen. Het zijn voor mij gebieden die op landschappelijk gebied erg interessant zijn voor de landschapsfotograaf.

Maar zij bieden ook voor de natuurfotograaf ongekend veel fotokansen. Zo is er een grote diversiteit aan vegetatie wat veel verschillende soorten insecten aantrekt. De gebieden zijn ook enorm in trek bij allerlei soorten vogels. Het is zelfs niet uitgesloten dat je een bever voor de lens krijgt.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Lek is, tot slot, niet alleen eeuwenlang een belangrijke vaarweg. Nee, het heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de bescherming van Nederland tegen ‘de’ vijand. De verschillende Forten langs de rivier zijn hier nog steeds het tastbare bewijs van: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Drie van deze Forten liggen in het gebied waar deze portfolio om draait. Het zijn Fort Everdingen, Fort Honswijk en het Werk aan de Groeneweg. Allemaal bouwkundige wonderen die een bezoek en het fotograferen absoluut waard zijn…


Onderstaande afbeeldingen vormen de ingang naar de verschillende portfolio pagina’s. Een portfolio pagina opent zich, nadat je op een afbeelding hebt geklikt, in een nieuwe tabblad. Je kunt ook via het menu bovenaan de site de verschillende portfolio pagina’s bezoeken.

Tot slot wens ik je veel kijk- en leesplezier. Maak, als je wilt reageren of een vraag hebt, gebruik van de mogelijkheid onder aan de pagina. Mij een bericht sturen kan natuurlijk ook altijd.

DE LEK

RIVIER

blog-uiterwaarden

DE LEK UITERWAARDEN

LANDSCHAP

DE LEK UITERWAARDEN

FLORA

DE LEK UITERWAARDEN

VOGELS

blog-uiterwaarden

DE LEK – UITERWAARDEN

INSECTEN

DE LEK

FORTEN

3 Comments on “De Lek, de rivier en de uiterwaarden

  1. Wauw Hans, wat een boekwerk. Zoveel verschillende soorten beelden bij elkaar, en allemaal mooi. Schitterend document!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: