Leren met en van elkaar

‘Samen Op Pad’

Sinds een flink aantal jaren fotografeer ik met een vast groepje mede fotografen. Personen die ik leerde kennen bij Fotokring ‘Flits’ in Woudenberg. Eén van de activiteiten van Flits was en is om eens in de zoveel tijd met elkaar actief ‘buiten’ te fotograferen. Een SOP (Samen Op Pad) heet dat. Een activiteit die niet alleen mij, maar vele andere leden erg aansprak. Het aantal deelnemers was dan ook steeds groot. Het waren niet alleen gezellige uitjes, maar deze waren vooral ook inspirerend en verrassend. Op fotogebied bleek er namelijk veel bij elkaar te ‘halen’ te zijn. Men stond open voor nieuwe, andermans ervaringen en vaardigheden. Het maakte hen bereidwillig om met de aangereikte kennis en vaardigheden zelf aan de slag te gaan.

Op pad met de natuurfotografie groep

Omdat er logischerwijs verschillen waren in fotografie interesses werden er subgroepen geformeerd. Zo ontstond er onder andere een groep straatfotografie, een groep portretfotografie èn een natuurfotografie groep. Zelf mocht ik met enige regelmaat deze laatste fotogroep op sleeptouw nemen. Heerlijk vond ik het om de buitenactiviteiten voor deze natuurfotografie groep te organiseren. Naar natuurrijke en interessante fotolocaties hoefde niet lang en zeker niet ver gezocht te worden. De Gelderse Vallei, de Utrechtse Heuvelrug, de Nederrijn en Veluwe lagen tenslotte voor de meesten binnen handbereik. Allemaal natuurgebieden met een ongekende hoeveelheid schoonheid en fotokansen.

Op pad met groep ‘Natuurlijk’

Al snel bleek dat een aantal, waaronder ik, vaker samen op pad wilde gaan. Daarom maakten wij als clubje af en toe een eigen afspraak om met de camera erop uit te trekken. Dat beviel ons eigenlijk prima. Wij voelden van meet af aan een gelijkgestemdheid. Gelijkgestemdheid in onze interesse wat betreft de verschillende aspecten van de natuurfotografie. Zo vonden wij elkaar in het fotograferen van zowel landschappen, als het fotograferen van de natuur van heel dichtbij en juist ver(der) weg. Maar ook een afspraak op een (heel) vroeg tijdstip weerhield ons niet om te gaan. Sindsdien heet ons clubje ‘Natuurlijk’, naar de groepsapp die het leven werd geroepen om met elkaar op afstand te kunnen communiceren.

Niet meer samen op stap

Ondanks dat ik al weer een paar jaar geen lid meer ben van Fotokring Flits, zijn wij als groepje nog steeds verbonden met elkaar. Maar………in februari 2021 werden wij helaas genoodzaakt onze gezamenlijke fotoactiviteiten te beëindigen. Nederland was in de ban van het coronavirus. De maatregelen ter voorkoming en ter verspreiding van het virus noopte ons onze gezamenlijke uitjes te stoppen. Althans, niet als gehele groep.

Gelukkig is op het moment van schrijven het virus op zijn retour. De strenge maar noodzakelijke maatregelen worden meer en meer versoepeld. Bovendien is ieder lid van ons groepje ondertussen gevaccineerd. Reden te over om de groep weer te mobiliseren. Het duurt vast niet lang meer dat wij weer met elkaar de natuur in gaan.

Samen fotograferen, de meer-waarde ervan

Gezelligheid tijdens en na het samen fotograferen zien wij als een belangrijke waarde. Maar dat niet alleen. Neen, ongemerkt steken wij veel van elkaar op. Bij elkaar zien wij zaken op het gebied van de fotografie die nieuwsgierigheid in ons losmaakt. Wij willen daar meer van weten. Wij willen dat ‘andere’ ook wel eens uitproberen en met hulp van die andere lukt dat ook. Zo kunnen wij dit weer in ons eigen rugzakje aan kennis en kunde toevoegen.

“Leren van en met elkaar”, luidt de titel van dit artikel en ja, dit zien wij zeker als een grote meer-waarde van het met elkaar fotograferen. Althans, het is iets wat vooral spontaan en ongemerkt plaatsvindt. Wij voldoen blijkbaar als groep aan alle voorwaarden die leren mogelijk maakt. Een erg belangrijke daarvan is wel veiligheid in ons groepje. Wij vertrouwen elkaar en kunnen op elkaar vertrouwen (en …. bouwen). Wij accepteren en respecteren elkaar hetgeen de (onbewuste) bereidheid tot leren vergroot. Niemand van ons is namelijk de ‘leermeester’, maar wij zijn allemaal de meester en de leerling in één persoon.

Elkaars foto’s bekijken

Een andere manier die ons een grote meer-waarde oplevert is het bekijken van elkaars foto’s. Na iedere fototocht maakt een van ons een gezamenlijk online album aan in Myalbum. Hierin plaatst eenieder enkele foto’s van de ondernomen tocht. Het mooie van dit album is dat iedereen de gelegenheid krijgt een reactie te plaatsen bij de foto van een ander. Dit ‘dwingt’ om met een kritische blik te kijken. De reactie is tenslotte bedoeld om de maker iets mee te geven waar deze iets aan heeft. De reactie kan een compliment zijn, maar ook een kanttekening, of een vraag naar het hoe en waarom. Overigens levert het degene die de reactie plaatst ook iets op:….. inspiratie! Het bekijken van elkaars foto’s via Myalbum doen wij al vanaf 2016. Of te wel; het is en wordt nog steeds als een waardevol middel gezien in het ‘leren met en van elkaar…

4 Comments on “Leren met en van elkaar

  1. Fijn dat het je toch gelukt is een reactie te schrijven onder het artikel “Leren van en met elkaar’. Ook ik hoop dat wij dit met elkaar nog lang mogen doen….leren van en met elkaar!

  2. Het lukt een reactie te plaatsen. Hans, je hebt via het schrijven “Leren met en van elkaar” heel goed verwoord hoe het clubje functioneert. Zoals je schrijft bestaat de club al jaren en steeds alleen enthousiast. Moet wel zeggen dat jij veel mooie lokaties weet en ons die voorstelt. Waar we allemaal graag gebruik van maken. Het blijft fijn om naar elkaars werk te kijken en hoe er zoveel verschil in de opnames zijn terwijl wij toch vaak op praktisch dezelfde plek staan. Het blijft GENIETEN !!

  3. Dank je Henk voor je positieve reactie. Er waren verschillende redenen om hier eens een keer over te schrijven. De waarde van het leren van en met elkaar was daar een van. De belangrijkste was echter wel de waarde van de vriendschap die in de loop der jaren (ook) is ontstaan…

  4. Fijn om met elkaar op pad te gaan! Helemaal eens: het is één van de belangrijkste manieren om snel vorderingen te maken. Zoals de meeste leraren die ik ken (op gebied van sport, spiritualiteit en óók fotografie) zelf weer hun eigen leraren as inspiratie hebben, en daar ook vaak nog workshops of cursussen volgen. Mooi werk, die inspiratie doorgeven!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: