Wandelen èn fotograferen

Fototijd of wandeltijd

Naast fotograferen mag ik ook graag wandelen èn … fotograferen. De nadruk ligt overigens bij het wandelen bij́ het wandelen en niet bij het fotograferen. Dit om de lieve vrede met mijn echtgenote te bewaren. Niet dat zij het (erg) vervelend vindt, zeker niet. Maar voor mij is er een verschil tussen fotograferen en ‘kiekjes’ nemen. Bij het fotograferen heb ik de tijd nodig om de foto te maken. Tijd die af gaat van de wandeltijd en dus ook van het aantal kilometers. Een kiekje nemen daarentegen kost amper tijd en dus een prima combinatie met het wandelen. Bovendien is het aantal foto’s dat ik maak tijdens het wandelen beduidend lager. De foto’s die ik onderweg maak, zijn vooral bedoeld ter illustratie van de routebeschrijving of -verslag. Overigens ben ik vaak net zo blij met mijn ‘kiekjes’ als met mijn foto’s! 😉 Dus, het woord kiekje is hier zeker niet denigrerend bedoeld…

Verschil in gewicht

Naast tijd speelt ook het mee te sjouwen gewicht ook een belangrijke factor bij het wandelen. Ga ik fotograferen met mijn Canon 5D plus bijbehorende lenzen en statief, dan weegt mijn rugtas al snel 10 kilo. Gaat mijn Fuji XT3 en 1 extra lens in de rugtas, dan komt het gewicht niet veel verder dan 5 kilo. Tijdens het wandelen fotografeer ik uit de hand, dus maakt ook de driepoot statief geen deel uit van mijn wandel-foto-bagage.

Routeplanner met dames-stem

Al jaar en dag maak ik gebruik van de routeplanner van Route.nl. Een planner waarmee ik eenvoudig onze eigen wandel en fietstochten maak. Na de route uitgestippeld te hebben, scan ik deze via de app van Route.nl een QR code op mijn smartphone. Na een tweede download is de route klaar voor offline gebruik op de smartphone. Wel zo gemakkelijk en kostenbesparend want je hebt tenslotte onderweg geen internet verbinding nodig. Eenmaal op pad of op de fiets, vertelt een dames-stem waar je naartoe moet. Heel soms is zij de kluts kwijt en heel soms weet zij niet meer wat links en rechts is. Maar ja, dat heb ik ook wel eens. De route met begeleidende stem heeft ons in ieder geval nooit echt laten dwalen. Wij zijn erg tevreden met deze site en app en daarom wat ons betreft een aanrader…

360 Graden

Van een fiets- en wandeltochten wil ik niet alleen de foto’s als herinnering, maar ook bewegende beelden. Daarom neem ik al langere tijd een action camera mee op pad. Aanvankelijk waren dit de GoPro camera’s, gevolgd door een Osmo Pocket camera en sinds kort een Insta 360 One X2. Deze laatste is een camera die 360 graden video opnames maakt. Eenmaal thuis kun je iedere 360 graden opgenomen beelden (frame) re-framen. Of te wel, je kunt zelf een keuze maken uit het 360 graden beeld welke richting je wilt laten zien. Uitgebreidere informatie over Insta 360 One X2 vind je hier.

Wandelen èn filmen

Wandelen heeft naast het lekker actief zijn nog een tweede doel: het ontdekken van nieuwe natuurgebieden. De routes die ik plan gaan dan ook veelal door natuurgebieden. Soms door gebieden die wij deels wel kennen, maar waar toch achteraf weer iets nieuws te ontdekken valt. Maar het liefst plannen wij een route door een natuurgebied dat wij nog niet kennen. De films die ik dan maak zijn in eerste instantie bedoeld voor eigen gebruik. Eigenlijk wel jammer, want ik zou deze ook best graag willen delen met anderen. Daarom ben ik nu begonnen de films te ontdoen van persoonlijke beelden. Zo ontstaan er korte filmpjes die door iedereen gezien kunnen worden. Mijn videobeelden sla ik op Vimeo op en via deze site kun je vanaf nu mijn openbare wandel- en fietsfilmpjes bekijken. Een voorbeeld vind je door op onderstaande afbeelding te klikken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is naturefirstphotography_alliance-logo.png

4 Comments on “Wandelen èn fotograferen

 1. Dank je wel Rudi voor je reactie en goed te lezen dat jij je herkent in de tekst.
  Succes met de fotografie zowel niet als ook wel wandelend.
  Jouw blogs lees ik met veel genoegen.
  Hartelijke groet, Hans

 2. Hallo Hans,
  In kan je helemaal volgen in je verhaal. Een echte fotojacht doe ik in mijn eentje zonder met iets of iemand rekening te moeten houden. Wandelen of fietsen met je metgezel moet andere prioriteiten laten voorgaan. De site route.nl is me zeer bekend en ook wij Belgen maken er graag gebruik van.
  Leuk dat je nu ook video’s gaat delen, met de moderne technieken is dit soort zaken nu quasi voor iedereen binnen handbereik.
  Groetjes,
  Rudi

 3. Geweldig! Prachtige opnames en zenmuziekje om bij weg te dromen… 😉

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: