Struinen in de bossenwaard

De Bossenwaard, uiterwaard en meer

De Bossenwaard, een natte uiterwaard langs de Lek bij Nieuwegein. Een gebied ontstaan door herinrichting in het kader van Geef de Rivier de ruimte. Tussen 2010 en 2015 werden er onder andere nieuwe geulen gegraven en bestaande verlegd. Hierdoor kan nu het overtollige water uit de Lek tijdelijk opgeslagen worden. De Bossenwaard kreeg daarnaast tevens de functie van natuur- en recreatiegebied. Een natuurgebied dat zich sindsdien heeft ontwikkeld als een gevarieerd gebied dat voor natuurfotografen bijzonder interessant is.

13 juli ’21 op zoek naar de Grote Kattenstaart

In 2019 werd ik attent gemaakt op een enorme paarse zee aan bloemen langs de overs van de Lek bij Nieuwegein. Ontelbare Grote Kattenstaarten stonden er in bloei. Reden om met fotoclubje Natuurlijk een kijkje te gaan nemen. Het was inderdaad een lust voor het oog en fotogeniek bovendien – zie afbeelding hieronder. In 2020 kwam het er niet van om het gebied te bezoeken, maar vanaf de snelweg A27 en A2 was de paarse zee weer goed te zien. Zo anders was het toen ik op 13 juli ’21 opnieuw naar de Bossenwaard reed. Van een paarse kattenstaarten zee was geen sprake. Te vroeg nog in het seizoen, of….?

Kattenstaart met de voeten in het water

Goed, geen overvloed aan bloeiende Kattenstaarten dit keer dus, maar ontbreken deed zij zeker niet. Wat mij bij aanvang van mijn struin-tocht was opgevallen was hoeveelheid water in het gebied. Vrij snel liep ik al met mijn laarzen door een flinke laag water. De enorme regenval in het Zuiden van Nederland moest wel de meest waarschijnlijke verklaring zijn voor het hoge water in de Lek. Het hoge water maakte dat nu vrij veel kattenstaarten in het water stonden. Dit, in combinatie met de nagenoeg afwezige wind, leverde mooie weerspiegelingen op.

Weinig paars, maar wel veel geel

Ondanks dat er (nog) geen sprake van van weelderige groei van de Grote Kattenstaart, stond het er wel vol met andere soorten bloeiende bloemen. Met name de kleur geel overheerste nu in plaats van het paars door het bloeiende boerenwormkruid en andere geel bloeiende planten.

Het allermooiste geel van vandaag

Ging ik aanvankelijk voor het paars van de Grote Kattenstaart zo werd ik gaandeweg enthousiast voor het geel. Het geel van, met name, het bloeiende boerenwormkruid. Het meest enthousiast werd ik evenwel van de prachtige combinatie van de gele kleuren. De combinatie van het geel van de gele kwikstaart en dat van het boerenwormkruid. Wat een prachtige combinatie en wat prachtig ook dat ik dit vogeltje een flinke tijd mijn fotomodel wilde zijn….!

Hieronder nog enkele foto’s gemaakt op 13 juli ’21 in de Bossewaard.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is naturefirstphotography_alliance-logo.png

5 Comments on “Struinen in de bossenwaard

  1. Het was dit jaar zeker weer mooi, maar andere jaren waren er beduidend meer Kattenstaarten op de plekken waar ik de foto’s gemaakt heb. Daarentegen was het boerenwormkruid dit jaar in de meerderheid. Ook mooi trouwens.

  2. Prachtig die massa kattenstaarten, hier zien we zo ook wel maar niet met zoveel bij elkaar. Het boerenwormkruid is inderdaad het geel van het moment.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: