Geuldal weer schoon en gezond

Noodweer leidt tot noodtoestand

Op 14 juli 2021 krijgt het zuiden van Nederland en haar buurlanden te maken met een ongekende hoeveelheid regenval. En het blijft regenen. De hoeveelheid is zo groot dat de Maas er geen raad meer mee weet. Het gevolg is dat gebieden langs de Maas vollopen met water. Maar dat niet alleen, ook het water in de rivieren de Gulp en de Geul kunnen de enorme hoeveelheid water niet kwijt. De normaal gesproken prachtige meanderende rivieren veranderen in enorm kolkende meters brede rivieren. Het water stroomt al snel door de straten van aanliggende woongebieden. Het dringt huizen binnen en sleurt van alles en nog wat mee in haar stroom. Niet alleen wordt er code rood afgegeven voor Zuid Limburg, er wordt zelfs de noodtoestand uitgeroepen.

De natuur schoonmaken

Nu, ruim twee weken later stromen de Gulp en de Geul weer op een normaal waterpeil door de gelijknamig dalen. In de woongebieden wordt al dagen lang keihard gewerkt om de verwoestingen die de overstroming meebracht, op te ruimen. De rivieren de Gulp, de Geul en de omliggende natuur zijn echter nog verre van schoon. Vooral in het water ligt het nog vol met rotzooi dat door de stroom van heinde en verre is meegesleurd. Natuurmonumenten beheert flink wat gebieden rond de rivieren en roept op een gegeven moment vrijwilligers op om te komen opruimen. Een oproep waar ik gehoor aan geef. Op de ochtend van 29 juli meld ik mij iets ten zuiden van het plaatsje Mechelen bij de boswachters van Natuur Monumenten. Samen met nog tien andere vrijwilligers lopen wij daarna een dag langs de oevers van de Kleine Geul. Speurend naar plastic en ander schadelijk afval. Ingrediënten die de natuur en dieren die daar van afhankelijk zijn absoluut geen goed doen.

Schoon en gezond

Gelukkig hebben wij op deze dag en op deze plek niet heel veel rommel gevonden. Maar ….. hier hebben óók de kleine beetjes geholpen de natuur rond de Kleine Geul weer schoon en gezond te maken!

Een steentje bijdragen

Wat was nu mijn beweegreden om ruim 150 kilometer te rijden om in het Geuldal mijn steentje bij te dragen? Simpel (voor mij)! Ten eerste zijn wij gek van Zuid Limburg in het algemeen en de Gulpdal en het Geuldal in het bijzonder. Al verschillende keren zijn wij naar dit gebied gereden en hebben daar talloze wandelkilometers liggen. Iedere keer weer als wij er zijn genieten wij met volle tegen van de schoonheid van de natuur. De kronkelende Gulp en Geul hebben een bijzondere aantrekkingskracht op ons. Wij realiseren ons dat deze riviertjes al jaren en jaren ongestoord door het landschap kunnen en mogen meanderen. Hierdoor verandert ook de loop ervan voortdurend. Alleen al het behoud van dit moois vinden wij reden om nu ons steentje bij te dragen. Al jaren, sinds 1981 om precies te zijn, zijn wij lid van Natuurmonumenten. Nu konden wij de handen echt uit de mouwen steken en zullen dit op 5 augustus a.s. opnieuw doen. Dit maal gaan wij met zijn tweeën de natuur opruimen langs de Maasoever bij het gehucht Visserweert….


Hieronder een kort filmpje dat ik tijdens het opruimen in het Geuldal maakte.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is naturefirstphotography_alliance-logo.png

3 reacties op “Geuldal weer schoon en gezond

  1. Jullie doen mooi werk door helpende handen te bieden! De natuur is geweldig zowel in schoonheid als in kracht…

  2. Allereerst hoop ik dat u de wateroverlast heeft doorstaan. Dan dank ik voor uw reactie en ik steek graag de handen uit de mouwen en heb er vertrouwen in dat dit (veel) meer mensen doen.

  3. Groot respect die hun handen uit de mouwen staken om ter hulp te snellen, ook voor diegenen die het hier bij ons in België deden.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s