Tussen Zouweboezem en uiterwaarden van de Lek

De bestaande wandelroute ietwat aangepast

Op zoek naar een wandelroute viel een tijdje terug mijn oog op een wandelroute van het Zuid-Hollands Landschap. Een route in de Vijfheerenlanden tussen het natuurgebied de Zouweboezem en de Uiterwaarden van de Lek.

Eigenwijs als ik ben pas ik de route, genaamd ‘Tussen Luistenbuul en Zouweboezem’ ietwat aan. Om te beginnen draai ik de looprichting van de bestaande route om. De volgende aanpassing is het omleggen van een deel van de route. Het deel dat òver de dijk Achthoven loopt, laat ik nu direct langs de oever van de Lek lopen. Hierdoor is de route wel iets langer, maar gaat het nu via een onverhard pad. Overigens heb ik geen idee of het ook wel een pad is. Dus of ik er met deze aanpassing goed aan gedaan heb? Het zal duidelijk worden zodra wij het beoogde pad langs de Lek bereiken. Wij laten de wandelroute vanaf een kleine parkeergelegenheid starten. Deze is te vinden onderaan de Achthovense dijk nabij het plaatsje Sluis aan de Lek.

Wil je de route bekijken of wellicht zelf een keer lopen klik dan op Route.nl. Hieronder vind je in ieder geval de beschrijving dan wel de belevenissen tijdens onze wandeling op 19 juni 2021 in woord en beeld.

Witvleugel stern

Na het oversteken van de dijk daal je af naar de Boezemweg. Tussen enkele huizen door en langs enkele schuren voert deze weg naar de Zederikkade. Na het passeren van een kleine parkeergelegenheid betreed je het natuurgebied de Zouweboezem. Een prachtig nat natuurgebied en een walhalla voor vogelfotografen. Zo broedt er in het voorjaar onder andere de zeldzame witvleugel stern. Maar ook de zwarte stern, de Cetti’s zanger en andere rietzangers zijn er te vinden. Op een kleine steiger is het dan ook dringen geblazen door fotografen. Zij willen tenslotte allemaal het voeren van de jonge witvleugel stern vastleggen.

Houten vlonder pad door het wuivende riet

Even verderop aan de Zedrikkade kun je via een houten vlonder pad naar een kijkscherm in de Zouweboezem lopen. Op het moment dat wij er doorheen lopen, staat het riet erg hoog. Daardoor kunnen wij niet veel zien van de omgeving en is het riet erg nat van de dauw bovendien. Door een aantal kijkgaten in het scherm heb je tevens mooi en vrij zicht op een deel van de Zouweboezem. Ondanks een kletsnatte broek is dit uitstapje vanaf de wandelroute toch zeker de moeite waard.

De Vlietmolen

Na het verlaten van het vlonder pad zie je vanaf de Zederikkade in de verte een molen boven het riet uitsteken. Het is de Vlietmolen. Om de Vlietmolen van dichtbij te kunnen bekijken moet je nog even doorlopen. Geen straf overigens want de kade, ondertussen overgegaan in een onverharde pad, voert door een prachtige natuur. Na het passeren van een vogelkijkhut (links) en een vakantiehuisje (ook links) bereik je een paadje linksaf over de sloot. Wil je echter nog een kijkje nemen bij de Vlietmolen loop dan iets door. Hierbij passeer je eerste een oude molen zonder wieken.

De Vlietmolen is een waterwipmolen en deed tussen ca 1600 en 1986 samen met de Bonkmolen dienst deed ten behoeve van de waterhuishouding in de Zouweboezem. De molen ligt prachtig vrij in de natuur en daardoor erg fotogeniek. Meer informatie over de Vlietmolen lees je op de Nederlandse Molendatabase

Een avontuurlijk pad door de Polder Achthoven

Als je klaar bent met fotograferen van de Vlietmolen keer je weer terug naar de Zederikkade. Net na de oude molen loop je via een loopplank rechts over een sloot. Je betreed nu de Polder Achthoven. In tegenstelling tot wat je verwacht van een polder, loop je hier door een gevarieerd nat landschap. Weilanden en populieren bossen wisselen elkaar af. Delen zijn zelfs moerassig. Ook het pad zelf is een avontuur op zich. Het is onverhard, dan weer wat breder en dan weer smaller. Het loopt voortdurend langs sloten en zelfs af en toe eroverheen. Op verschillende delen van het pad loop je tussen de wilgen door. Kortom, een avontuurlijk pad!

Keuze maken op de dijk

De route voert op een gegeven moment weer richting van de dijk langs de Lek. Op de dijk kun je kiezen of je de officiële route loopt, of de door mij aangepaste route. De officiële route volgt, zoals eerder aangegeven, een flink stuk van de dijk in de richting van Sluis en Ameide. Wij kiezen (natuurlijk) voor ‘mijn’ route en vinden inderdaad een pad richting van de Lek. Het terrein is weliswaar afgesloten met een ijzeren hek, maar voor voetgangers voorzien van een opening. Aan het einde van het pad, direct langs de Lek, staan twee caravans. De bouwsels eromheen verraden dat hier een aantal mensen min of meer permanent mogen recreëren en genieten.

Achthovense Uiterwaarden

Bij de ini-mini camping vinden wij na enig zoeken een doorgang door de omheining. Wij lopen nu door de Achthovense Uiterwaarden via een nauwelijks zichtbaar pad. Het zicht van het pad wordt grotendeels belemmerd door manshoge brandnetels en bramenstruiken. Een niet heel fijn pad om te lopen in het voorjaar en al zeker niet met een korte broek aan. Hoe dan ook; wij hebben nu eenmaal voor deze route gekozen. Uit de overstapjes en klaphekjes tussen de verschillende percelen maken wij op dat dit een ‘officieel’ pad is. Ondanks de brandnetels en de bramen is het wel weer een avontuur. Met enige opluchting bereiken wij het laatste stuk van de uiterwaarden en dit maal zonder struiken en andere obstakels. Nu is het overduidelijk dat wij over een dijkje wandelen. De omliggende natuur is prachtig. Aan onze linkerhand kijken wij uit op het natte deel van de uiterwaarden en rechts kijken wij uit over de Lek. Aan de overkant is de kerktoren van Jaarsveld te zien en in de verte ligt Ameide.

Na een korte uitstap op een van de smalle strandjes langs de oever bereiken wij even later het einde van deze mooie en avontuurlijke wandelroute.

Naast de foto’s die ik hier geplaatst heb, vind je hieronder nog een korte film opgenomen tijdens deze wandeling.

6 reacties op “Tussen Zouweboezem en uiterwaarden van de Lek

  1. Prachtige beelden en wat een uitvoerige beschrijving. Hoewel het voor ons wel een eind weg is, werkt deze blog wel erg inspirerend Hans.

  2. Prachtige opnames en wat een uitgebreid verslag met vele praktische verwijzingen/links. Filmpje vroeg enig geduld ivm downloaden en was zeer de moeite waard.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s