Voorste molen of Hooglandse molen

‘EEN MOLEN VERANDERT NIET, WEL HET DECOR WAARIN DEZE STAAT’

In het kader van mijn passie voor de molen(fotografie) neem ik je in deze blog graag mee naar de Voorste Molen in het Gelderse Rivierengebied. Het doel hiervan is om mijn ervaringen met jou te delen in woord en in beeld.

De laatste wipmolen in Gelderland

De Voorste of Hooglandse molen is een polderwipmolen en is te vinden nabij de plaats Hellouw – West Betuwe. Deze molen kent, naast vele dienstjaren, tevens een turbulente geschiedenis. Zowel de eerste molen als de tweede molen werden tijdens een overstroming (1572 – 1627) door kruiend ijs verwoest. De derde overleefde een brand in 1803 niet. De vierde en huidige molen bemaalde polder Hellouw tot 1946. Ruilverkaveling maakte het bemalen niet meer mogelijk.

De Voorste molen heeft sindsdien een aantal renovaties ondergaan waarbij in 1994 de maalfunctie werd hersteld. Om het schoepenrad met regelmaat te laten draaien werd een zogenaamd maalcircuit aangelegd. De Voorste Molen en de Achterste Molen zijn de laatste overgebleven molens in de Provincie Gelderland.

Een uniek en fotogeniek beeld

De Voorste Molen is absoluut het fotograferen waard. Het is het fotograferen waard omdat de molen mooi vrij in het polderlandschap ligt. Maar dat niet alleen maakt het fotogeniek. Naast de molen staan namelijk een woonhuisje en een schuurtje. Dit bij elkaar biedt de mogelijkheid om unieke en interessante foto’s te maken. Wanneer je iets verder over de weg Broekgraaf van de molen loopt, dan heb je aan de linkerkant ook nog een fraaie boom. Deze boom kan jouw opname verrijken. Helaas zijn er niet veel meer spots van waaraf je de molen kunt fotograferen. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de Broekgraaf in een van de weilanden inlopen en vandaar fotograferen. Het slootje kan hier als goede zichtlijn naar de molen fungeren. Let wel op dat je de hoge windmolens rechts achter de molen in de verte niet in beeld krijgt. Uiteraard tenzij je oud en modern juist wel in één beeld wilt vangen.

Mogelijke fotospots

Een andere mogelijkheid is rechts van de molen, gezien vanaf de Broekgraaf. Met een beetje geluk en een groothoeklens, leg je de molen èn wat koeien in één beeld vast. Hollandser kan het bijna niet. Het plaatje is helemaal compleet wanneer de zon opkomt over het weiland en er wat nevel is. Ook links van de molen is deze te fotograferen vanaf de weg genaamd Zeek. Tot slot is de Voorste Molen te fotograferen aan het einde van de Zeek. Daar heb je staand op een sluisje zicht op de molen in de verte. Om de molen, met de sloot als zichtlijn, in beeld te brengen is een telezoomlens aan te bevelen.

Kijken en mogelijkheden zien

Dat er niet zo veel foto spots zijn om de Voorste Molen te fotograferen, maakt deze zeker niet minder fotogeniek. Het jaargetijde, het weer en het moment van de dag zorgen voor de nodige variabelen. Ook de plaats waar de zon opkomt ten opzichte van de molen is eveneens belangrijk om te weten. Verder is het ter plaatse een kwestie van kijken en mogelijkheden zien en deze benutten.

Bereikbaarheid

De Voorste Molen / adres: Zeek 30 – 4174 LH Hellouw. Helaas is de Voorste Molen het gemakkelijkst en het snelst bereikbaar met de auto. De dichtstbijzijnde bushalte is langs de Provinciale weg N830 tussen Hellouw en Herwijnen. Vandaar is het ca 2 kilometer lopen. De dichtstbijzijnde NS halte is in Zaltbommel.

Parkeren bij de Voorste Molen is alleen mogelijk langs de omliggende weggetjes (Broekgraaf en Zeek). Met iemand meerijden is aan te bevelen om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Achterste Molen

Op de afbeelding hierboven zie je nog een molen; de Achterste Molen. Deze molen ligt direct langs de A15 en is normaal gesproken wel te bezoeken. Door de corona was deze echter gesloten en heb ik, op moment van schrijven, nog niet kunnen bezoeken cq kunnen fotograferen.

Nadere informatie over de Voorste en de Achterste Molen vind je op de website van de Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied.

2 reacties op “Voorste molen of Hooglandse molen

  1. Dank je weer Rudi voor je positieve reactie en wat betreft prachtige beelden….die van jou vind ik ook zeer de moeite van het bekijken waard. Een aanrader voor mede natuurfotografen!

  2. inderdaad niet alleen een prachtige molen maar ook een schitterende omgeving waar de molen volledig vrij in staat. Je keuze van het moment van de dag en de weersomstandigheden maken het geheel natuurlijk helemaal “af” 🙂 Prachtige beelden Hans.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s