De Tiendwegse Molen

“EEN MOLEN ZELF VERANDERT NAUWELIJKS, WÈL HET DECOR WAARIN DEZE STAAT”

Enkele regels vooraf

In de serie Molenfotografie, neem ik je dit maal mee naar de Tiendwegse Molen bij Giessendam. Een molen waar ik, op het moment van schrijven, slechts tweemaal ben geweest. Bij de eerste maal, voorjaar 2021, was ik direct ‘verkocht’! Verkocht door de schoonheid van de molen zelf, maar ook door de schitterend vrije ligging. Ook had ik toen het geluk dat het alle elementen voor mooie en mystieke beelden aanwezig waren. De nevel moest ik bij de tweede maal in de zomer van 2021 missen. Toch was de molen en de omgeving daardoor niet minder mooi en niet minder fotogeniek. Van mening ben ik zelfs na twee bezoeken dat ik voldoende indrukken heb opgedaan. In ieder geval voldoende om de mogelijke fotomogelijkheden met jou te kunnen delen.

Iets aan informatie over de Tiendwegse Molen

De Tiendwegse Molen is een prachtige wipmolen in de Gemeente Hardinxveld-Giessendam. De oorspronkelijke molen bemaalde de Giessen Oude Benedenpolder. In 1906 brandde de molen af na een schoorsteenbrand. Helaas kwam de brandweer te laat. Erger nog; hij helemaal niet! De brandweerauto belandde namelijk onderweg onwrikbaar vast in een greppel.

In plaats van herbouwen werd de Grote Molen uit Noordeloos verplaatst naar de huidige plek. De Grote Molen was in goede staat, maar er was in Noordeloos geen werk meer voor hem. Zo kon na de verhuizing de molen zijn dienst weer hervatten als de Tiendwegse Molen

In 1965 was het voor de molen einde trouwe dienst en stond stil tot 1985. Er werd wel het nodige aan onderhoud gedaan, maar een ingrijpende renovatie was toch nodig. Sindsdien draait de molen nog wel, maar bemaalt niet meer. Door het aanleggen van een maalcircuit blijft het schoepenrad in de nodige beweging.

Bereikbaarheid – Openbaar Vervoer

Ondanks dat het spoor niet ver van de Tiendwegse Molen loopt ben ik bang dat de bereikbaarheid van de molen met het O.V. niet gemakkelijk is. In Hardinxveld Giessendam zijn twee treinstations en zijn er een aantal bushaltes. Een daarvan is op ca 200 meter lopen vanaf de Molenweg. Vandaar is het nog ca 1 kilometer lopen naar de Giessendamse Tiendweg, waaraan de Tiendwegse Molen gelegen is.

Bereikbaarheid – auto

Voor de auto zijn er twee parkeermogelijkheden – let wel géén parkeerplaatsen. De ene mogelijkheid ligt aan een doodlopend pad onderaan de Polderweg. De andere gelegenheid vind je op de kruising Molenweg – Torenweg – zie afbeelding.

Tussen de knotwilgen door

Ondanks dat de loopafstand van parkeergelegenheid 2 naar de molen veel korter is, prefereer ik toch de route vanaf mogelijkheid aan de Polderweg. Je loopt daar namelijk over een smal dijkje over een nog smaller en onverhard pad. Aan weerszijden van het dijkje staan oeroude knotwilgen. Dat maakt voor mij de langere wandeling meer dan de moeite waard. Bovendien zijn ook deze wilgen fotogeniek.

Foto-spots

Het aantal foto-spots bij de Tiendwegse Molen zijn beperkt. Dit komt door de landelijke en afgelegen ligging en slechts bereikbaar via een smal pad. Desalniettemin zijn die ‘paar’ spots de moeite waard. Het doet een beroep op je fantasie en creativiteit qua compositie. Bovendien verandert het decor waarin de molen staat voortdurend. Het licht, het tijdstip van de dag, het jaargetijde, allemaal elementen voor genoeg variatie in je foto’s. Op het kaartje heb ik een drietal mogelijke foto-spots aangegeven.

Het beste moment

Aangeven wat het beste moment is om de Tiendwegse Molen en omgeving te fotograferen vind ik lastig. Wat ik hier en in alle andere artikelen kan aangeven is wat ìk de mooiste momenten vind. Wie mij kent zal het niet verbazen dat ik het blauwe uurtje ’s morgens vroeg het allermooiste moment vind om te fotograferen. De donkerblauwe hemel vertoont dan op een zeker moment een bijzondere kleur aan de horizon. Deze kleurencombinatie vind ik geweldig als achtergrond voor de molen. Goed, je moet er vroeg voor uit je bed, maar het is voor mij meer dan de moeite waard.

De zonsopkomst

Daarbij kies ik bewust voor de periode waarbij de zon gunstig ten opzichte van hetgeen ik wil fotograferen opkomt. Het instrument dat ik hier altijd bij gebruik is de app van The Photographers Ephemeris, kortweg TPE. Gunstige perioden voor de Tiendwegse Molen zijn augustus, september, april en mei. Gunstig omdat in deze maanden de zon mooi achter de molen opkomt.

De knotwilgen

De knotwilgen wil ik toch ook hier even benoemen. Zoals ik al eerder aangaf staan er heel veel knotwilgen aan weerszijden van het dijkje. Dit betekent dat wanneer zij in blad staan, zij daardoor het zicht kunnen belemmeren op de molen. Ook is het knotten van de wilgen iets waar je rekening mee moet houden. Tenminste waaneer je vind dat de bomen zonder hun takken minder fotogeniek zijn.

Tot zover mijn ervaringen over het fotograferen van de Tiendwegse Molen in woord en beeld. Uiteraard hoop ik dat dit artikel voldoende informatie bevat en jou nieuwsgierig maakt. Wellicht overweeg je om zelf eens naar deze prachtige molen in een dito prachtige omgeving te gaan. In dat geval wens ik je mooie foto’s toe!

Alle informatie over de Tiendwegse Molen vind je op de website van de Stichting SIMAV en De Nederlandse Molendatabase

2 reacties op “De Tiendwegse Molen

  1. Wat een informatieve blog, niet enkel over de molen maar ook over de manier waarop je de molen best in beeld brengt. Alleen jammer dat het voor mij net iets te ver weg is. Maar ik heb echt genoten van je prachtige foto’s hoor. Je bannerfoto gans bovenaan vind ik een echte “topper”. Wees daar maar lekker fier op. Fijn weekend verder

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s