De heide op een winterse ochtend

IJzige onderwerpen te over

Een met rijp overdekte heide is een bijna onuitputtelijke bron van ijzige onderwerpen. Voor iedere soort fotograaf wel te verstaan. Zo is bij een licht vriezende ochtend met wat nevel en een fraaie zonsopkomst, het landschap betoverend. Het opkomende licht zorgt dat de berijpte heidestruiken prachtig glinsterend wit oplichten.

Canon 5DM4 – 24 mm – f/16 – 8s – ISO 100

Een eenzame en bladerloze boom vind ik zo wie zo al een fotogeniek onderwerp. Staat deze in een wit winters heidegebied tegen een kleurrijke wolkenlucht als decor, dan levert dit sfeervolle foto’s op.

Canon 5DM4 – 35 mm – f/16 – 1s – ISO 100

Naast heide en andere vegetatie vind je er ook verschillende grassoorten waaronder de Bochtige smele. Dit sierlijke gras is ook in de winter de moeite van het fotograferen waard. Misschien dan, wanneer het bedekt is met ijskristalletjes, nog wel meer. Het is echt zo’n onderwerp waar je al je creativiteit op kan botvieren.

Canon 5DM4 – 100 mm – f/4 – 1/320s – ISO 200

Wanneer je op een winterse ochtend dichtbij de grond tussen de heide speurt, zul je ook veel fotogenieke zaken vinden. Wat te denken van de rode heidelucifer. Een minuscuul klein korstmos dat met een opvallende rode punt er inderdaad uitziet als een lucifer. De heidelucifer geeft zo kleur aan een witte wereld. Om de heidelucifer, overigens niet te verwarren met rood bekermos, te vinden moet je goede ogen hebben. De kans op het vinden vergroot je door op zoek te gaan naar een dode boomstronk. Daar groeit over het algemeen dit fraaie korstmos te midden van het bekermos.

Canon 5DM4 – 100 mm – f/4.5 – 1/40s – ISO 200

Nog een opvallende kleurige verschijning op de winterse heide is het ruig haarmos. Het is evenals de heidelucifer een minuscule verschijning op zanderige heidegronden. Op de stengel van niet meer dan een enkele centimeter staat een oranjerood vruchtlichaam. Ruig haarmos staat veelal in plakken bij elkaar op open zanderige plekken op de heide. Vooral in de winter kijk je er, door diens afmeting, snel overheen. Maar eenmaal gevonden, door laag over de grond te kijken, is het rode mutsje moeilijk over het hoofd te zien.

Canon 5DM4 – 100 mm – f/8 – 1/30s – ISO 100- EV+0,33

Tussen de oranjerode kleuren bestaat de kans dat je de geel gekleurde (verblekende) knotszwam aantreft. Deze paddenstoel is door diens vorm interessant om te fotograferen. De knotszwam is evenals het ruig haarmos te vinden op meer open zanderige delen op de heide. Zoals je op de foto kunt zien hoef je niet te wachten tot de herfst. Ook in de winter vind je ze alleen of in kleine groepjes.

Canon 5DM4 – 100 mm – f/7.1 – 1/80s – ISO 200- EV0

Tot slot vind je er her en der vast nog een enkele paddenstoel compleet met rijp op hun hoed. Zo zie je, in de winter is er op de heide genoeg te fotograferen. Ongetwijfeld nog veel meer als hier beschreven. Geef je ogen de kost. Gebruik je creativiteit om mooie herinneringen aan een winterse ochtend op de heide te bewaren…

Canon 5DM4 – 100 mm – f/5.6 – 1/250s – ISO 000- EV0

Hieronder enkele afbeelding die wellicht ter inspiratie dienen

4 reacties op “De heide op een winterse ochtend

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s