Ruig Haarmos, ook fraai in de winter

Een slanke verschijning

Net als het witte ijshaar…🔍 is het oranje rode ruig haarmos in de winter een fraai en dankbaar foto onderwerp. Het ruig haarmos vinden is op zich niet zo moeilijk. Op open stuifzand plekken, zoals op heidegebieden, verraden in het voorjaar oranje rood gekleurde plakkaten de aanwezigheid van het haarmos. In de winter kan het lastiger zijn om het minuscule plantje te vinden. Het zandhaarmos is namelijk een slanke verschijning van nauwelijks een centimeter groot. Vooral wanneer het is omgeven door rijp of sneeuw kijk je er, ondanks de opvallende kleur, al snel over heen.

Canon 5D M4 – 1/125 s – 100mm – F/2,8 – ISO 100

Mijn werkwijze ter overweging

Het ruig haarmos is in de winter, onder de juiste omstandigheden, erg fotogeniek. Een hoge luchtvochtigheid en vorst zijn dè ingrediënten voor het ontstaan van rijp. Minuscule ijskristallen verschijnen op het oranje gele mutsje van het ruig haarmos. Het gebruik van een camera met macrolens is hierbij aan te bevelen. Heb je geen macrolens, maar wel een macrostand op je camera, dan is dat ook prima. Persoonlijk houd ik er van om mijn onderwerp(en) op ooghoogte te fotograferen. In dit geval ligt de camera op de grond. Om de camera te beschermen tegen vuil, of in dit geval ook rijp, ligt mijn camera op een plastic zak. Omdat het haarmos in flinke aantallen bij elkaar staat geeft dit door de lens vaak een onrustig beeld. Daarom zoek ik, kijkend door de lens, naar een mij aansprekende compositie. Tot slot kies ik een diafragma getal dat een kleine scherptediepte oplevert. Hierdoor worden slechts enkele exemplaren scherp in beeld gebracht en vervaagt de rest.

Canon 5D M4 – 1/10 s – 100mm – F/11 – ISO 100

Met het licht mee of juist tegen het licht in

Bij het fotograferen van het haarmos met ijskristalletjes erop, speelt het (zon)licht een belangrijke rol. Door met het licht mee te fotograferen worden kleuren goed weergegeven. Door tegen het licht in te fotograferen worden juist de ijskristallen en druppeltjes mooi zichtbaar. Bovendien vergroot dit de kans op een mooie bokeh op de achtergrond.

Tot slot

Tot zover mijn gedachten over het fotograferen van ruig haarmos in de winter. Een creatie van de natuur dat van heel dichtbij wonderschoon is. Wanneer op een winterse dag ijskristallen zich op de oranjerode mutsjes van het haarmos hebben genesteld, is het een feest. Een feest, ja zelfs op een bevroren grond, te liggen en het haarmos op ooghoogte te fotograferen. Nu maar hopen dat er weer een winterse ochtend zich aandient….


Nog enkele opnames met de focus op scherptediepte en lichtval

2 reacties op “Ruig Haarmos, ook fraai in de winter

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s