Het weer is grijs, al weer

Het weer:…… alweer grijs

Het is midden januari 2022 en wij moeten het al een tijdje doen met grijs en saai weer. Er is nauwelijks wind waardoor de lucht ook niet openbreekt. Een groot deel van Nederland blijft toegedekt door een grijze deken waar af en toe minuscule druppeltjes uit vallen. Geen weer om te fotograferen! Of misschien toch wel? Tuurlijk wel! Natuurlijk droom ook ik van mooie omstandigheden zoals op de afbeelding hieronder. Maar ja, dit soort dromen komen dan wel uit een fotobewerkingsprogramma.

Nee, de realiteit is zoals op de afbeelding hieronder. Daar moeten wij het mee doen en ……… dat deed ik dan ook weer gisterenochtend op al weer een grijze ochtend.

Zo loop ik de volgende ochtend, als gebruikelijk, voor dag en dauw door de uiterwaard van de Lek bij Vianen. Ondanks dat het nog donker, grijs en licht mistig is, geeft de brug die de A27 over de Lek voert kleur. Het geeft mij de gelegenheid om toch een kleurrijke foto te maken op deze grijze ochtend.

De reden dat ik juist hier op deze plek ben zijn de bomen die op verschillende strekdammen in de Lek staan. Het zijn soms enorme exemplaren en staan vaak alleen op het einde van een strekdam. Of er een reden is dat die bomen daar staan, is mij helaas onbekend. Dus, mocht jij de verklaring kennen, dan nodig ik je van harte uit om dit onder deze blog met ons te delen. Voor mij heeft zo’n solitaire boom in ieder geval veel fotografische waarde.

Het is de vorm die een aantrekkingskracht heeft op mij. Sommige exemplaren zijn door de jaren heen gevormd tot statige, machtige, majestueuze verschijningen geworden. Bij anderen zijn sporen van de ouderdom duidelijk zichtbaar. Zij zijn juist grillig en tegelijkertijd ook sprookjesachtig.

Omdat de boom veelal aan het einde van een dam staat kan deze mooi los van diens omgeving gefotografeerd worden. In een grijze en nagenoeg kleurloze wereld ontstaat dan een bijna minimalistisch beeld. Een beeld waarin de boom overduidelijk de hoofdrol speelt. Door de windstilte krijg je de weerspiegeling van de boom als cadeau er bij. Voor mij is grijs weer dus niet van zelf sprekend géén fotoweer. Er zijn ook dan genoeg onderwerpen in het landschap te vinden die juist in grijs weer contrastrijk zijn en daardoor fotogeniek worden.

4 reacties op “Het weer is grijs, al weer

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s