Molen ’t Hoog- en Groenland

‘EEN MOLEN OP ZICH VERANDERT NIET, HET DECOR WAARIN HIJ STAAT DAARENTEGEN VERANDERT VOORTDUREND

Molen ’t Hoog- en Groenland in Baambrugge ontdekte ik in maart ’21 via de website van Location Scout. De foto sprak mij aan en maakte mij nieuwsgierig. Reden om er zelf een kijkje te gaan nemen en….het was meer dan de moeite waard. Ondanks de ochtenden dat ik de molen bezocht amper te zien was door de mist, was en ben ik nog steeds erg enthousiast over deze molen.

Molen ’t Hoog- en Groenland – moleninformatie

Molen ’t Hoog en Groenland, staat tussen de plaatsen Abcoude en Baambrugge – De Ronde Venen, Utrecht. Een fraaie molen, evenzo fraai vrij gelegen in het landschap langs de rivier de Angstel. De molen is een zogenaamde Grondzeiler en deed tot 1925 dienst als poldermolen. Samen met nog enkele andere molens hielp deze molen mee aan de ontwatering van de veengebieden Hoogland en Groenland. Op deze manier werden de veengebieden weilanden, waar koeien konden grazen en de boer het hooi kon maaien.

hoog-en-groenland-blog-portfolio

Na 1925 werd de dienst, door de bouw van een gemaal, van de molen overbodig. De molen kwam daardoor op de slooplijst. De inwoners van Abcoude en omstreken staken hier door middel van een werkgroep voor. Molen ’t Hoog- en Groenland bleef niet alleen gespaard, maar werd zelfs gerestaureerd. De MTS Amsterdam ‘adopteerde’ de molen in 1937 en startte met de leerlingen van deze school aan de restauratie van de molen. Sindsdien is Stichting Utrechtse Molens eigenaar van Molen ’t Hoog- en Groenland.

Molen ’t Hoog- en Groenland – praktisch

Molen ’t Hoog- en Groenland vind je enkele kilometers na Abcoude richting Baambrugge aan de overgang van de Lange Coupure en de Rijksstraatweg. Direct na een wegversmalling en een drempel zie je de molen rechts liggen. Er is geen officiële parkeerplaats, maar wel beperkte ruimte voor het hek van de pomp cq het sluisje. Let wel: Houdt de toegang tot het hek vrij! Houdt tevens het fietspad vrij.

Beste fotoperiode en – tijdstip van de dag

De molen ligt voor zowel de zonsopgang als voor de zonsondergang erg gunstig in de maanden februari / maart en oktober / november. Voor de juiste richting van zonsopgang en -ondergang raadpleeg ik altijd de website van The Photographers Ephemeris (TPE) en PhotoPills. In de maanden kun je de molen tijdens zonsopgang fotograferen vanaf de zogenaamde schotbalksluis. Deze vind je een kleine honderd meter lopen over het wandelpad rechts langs de Angstel. De zonsondergang daarentegen fotografeer je in deze maanden vanaf de oever direct langs de Rijksstraatweg.

Persoonlijk fotografeer ik het liefste tijdens het blauwe uurtje. Je hebt dan kans op een mooi kleurenpalet veroorzaakt door de opkomende en/of ondergaande zon. Bovendien heb je in de beschreven maanden (grote) kans op ochtend nevel. Dit zorgt voor extra sfeervolle opnames.

Foto-spots

Al eerder schreef ik al over de oever van de Angstel, direct langs de Rijksstraatweg. Van hier heb je een mooi zicht op de molen en de ophaalbrug. Bij windstilte weerspiegelt de molen hier fraai in het water.

De andere plek is bij de schotbalksluis aan het wandelpad langs de Angstel. Ook vanaf hier heb je mooi zicht op de molen en links ervan de ophaalbrug. In de periode dat het riet nog niet gemaaid is, kan dit het uitzicht wat belemmeren. Wanneer je echter, voorzichtig, je camera op statief plaatst op de stenen wand van de sluis, kun je een groot deel van de belemmering omzeilen.

hoog-en-groenland-muur-sluis

Fraaie opnames kun je ook maken enkele meters verder langs de Lange Coupure richting Abcoude. Na de pomp / gemaal zie je een waterpartij en een klein stenen ‘elektriciteitshuisje’. De molen kun je vanaf hier mooi tussen het riet door en over de waterpartij fotograferen. De knotwilgen die langs het wandelpad staan, zorgen vanaf deze plek voor een ‘compleet Hollands plaatje’.


Enkele extra opnames van de molen ’t Hoog- en Groenland in Baambrugge, waarvan de onderste vier genomen zijn op 7 februari ’22

3 reacties op “Molen ’t Hoog- en Groenland

  1. Wat een prachtige aanvulling ‘MOLENS’. De foto’s blijf je naar kijken en ’t is echt genieten. Duidelijk geschreven verhalen en tips. Ik zal deze pagina regelmatig openen.

  2. Dank je wel weer voor je mooie woorden Rudi. Het is inderdaad jammer dat het voor jou te ver weg is, want ik had best eens met jou op molen-foto-tocht gegaan.

  3. Eerst en vooral dank voor de prachtige foto’s maar uiteraard ook voor de uitleg over de molens en de fotografie-tips. Jammer genoeg is het voor ons een eind weg maar niettemin was het genieten van je beelden.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s