Achtkante Molen – Groot Ammers

EEN MOLEN OP ZICH VERANDERT NIET, HET DECOR WAARIN DEZE STAAT VERANDERT DAARENTEGEN VOORTDUREND

De Achtkante Molen een typische achtkantige grondzeiler

De Achtkante Molen in Groot-Ammers is een zogenaamde achtkantige grondzeiler. Een dergelijke molen bestaat uit een vaste houten achtkantige opbouw waarbij de buitenzijde met riet is gedekt. De term grondzeiler dankt de molen aan het feit dat de uiteinden van de wieken vlak over de grond draaien. Zo kan de molenaar gemakkelijk bij de wieken om het zeil erop te leggen. Andere zichtbare kenmerken van de achtkantige grondzeiler zijn de staart en het kruirad aan de achterzijde van de molen.

De Achtkante Molen, een buitenbeentje

De Achtkante Molen in Groot-Ammers is een van de vier molens langs de Ammersche Boezem. Opvallend is dat de Achtkante Molen de enige achtkantige grondzeiler is van de vier. De andere drie molens zijn namelijk waterwipmolens. Op de plaats waar nu de Achtkante Molen staat, brandde in 1801 de oorspronkelijke wipmolen af. In 1805 pas werd de nieuwe molen, de 8-kantige grondzeiler gebouwd. De molen zorgde samen met de andere drie molens voor de bemaling van polder Het Liesveld.

Waarom de Achtkante Molen fotograferen

De kenmerkende vorm, de schoonheid van de molen, de ligging direct langs het water en de vrije ligging in het landschap maken dat de Achtkante Molen fotogeniek is.

Waar de Achtkante Molen te fotograferen

Een erg fraai zicht op de molen en de Ammersche Boezen heb je vanaf een kleine steiger, gelegen aan de overzijde van de Boezem aan de Ammersekade. De steiger heeft rondom een leuning en is blijkbaar speciaal voor het uitzicht daar gebouwd. Naast de steiger is een boot- of trailerhelling. Daarvoor is een kleine oppervlakte geasfalteerd en heeft erg veel weg van een parkeerplaats. Het is echter in eerste instantie bedoeld voor hen die de ruimte nodig hebben om hun bootje in het water te laten. Zorg daarom, mocht je jouw auto er parkeren, dat je in de buurt bent om deze zo nodig te verplaatsen.

Riet langs de Ammersche Boezem.

Vanaf de zomer tot aan het einde van de winter staat er een hoge rietkraag langs de Ammersche Boezem. Je zou denken dat dit flink wat roet in het eten gooit, maar niets is minder waar. Het kan juist een verrassende toevoeging aan je foto opleveren. Vanaf de steiger geeft het riet diepte aan je foto. Ook kun je langs de Ammersekade door het riet fotograferen, waarbij je het riet kunt gebruiken als natuurlijk kader.

Vanaf de brug

Vanaf de brug heb je ook zicht op de molen. Doordat je hier wat hoger staat krijg je een wat ruimer overzicht van het landschap waarin de molen staat. Nadeel is wel wanneer er een auto geparkeerd staat bij de steiger, dat deze zichtbaar is op je foto. Je hebt op de brug daarentegen wel de mogelijkheid om gebruik te maken van de diverse zichtlijnen in je compositie. Houdt op de brug wel rekening met het verkeer dat over de kade en de brug rijdt!

Vanaf het wandelpad

Een andere plek om de molen te fotograferen is vanaf het wandelpad langs de boezem die haaks staat op de Ammersche Boezem. Dit pad vind je over de brug, gezien vanaf de steiger, direct linksaf. Hier heb je het water van de boezem als voorgrond en plaatst de molen zeker een interessant landschappelijk perspectief.

Vanaf de Molenkade

Tot slot kun je de Achtkante Molen ook fotograferen vanaf de Molenkade. Je kunt daar alleen te voet of op de fiets op twee manieren komen. 1. Vanuit Groot-Ammers loop je over de Molenkade langs de 2 wipmolens naar de Achtkant Molen. 2. Op de hoek van de Ammerskade en de Boezemkade ligt een fiets- & loopbrug. Bij het oversteken van de brug kom je op de Peulwijksekade. Deze volg je tot de Achtkante Molen. Je passeert op deze kade de vierde molen; De Achterlandse Molen.

Wanneer de Achtkante Molen fotograferen

In principe is de Achtkante Molen, net als alle andere molens, fotogeniek in alle jaargetijden. Qua tijdstip van de dag heb je in de ochtend en de namiddag normaal gesproken het mooiste licht. Persoonlijk geef ik de voorkeur om tussen het begin van het blauwe uurtje tot en met de zonsopkomst te fotograferen. Daarbij is de plaats aan de horizon waar de zon op komt ten opzichte van, in dit geval, de molen leidend. Gelukkig is dit bij de Achtkante Molen een flinke periode in het jaar het geval. Zo sta je tussen half september en half maart op de hierboven aangegeven plekken aan de Ammersekade goed. Raadpleeg voor de juiste datum en tijdstip bijvoorbeeld Photo Ephemeris.


2 reacties op “Achtkante Molen – Groot Ammers

  1. Bedankt Hans voor de mooie foto’s van deze prachtige molen bij avondlicht (en onder andere omstandigheden). Ook leuk dat je er de nodige foto-tips bij gaf, al weet ik niet of ooit tot daar ga geraken.
    Fijne avond nog,
    Rudi

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s