Twee ochtenden, twee pogingen

Twee ochtenden, twee pogingen

Eerder schreef ik al dat ik mij op dit moment bezighoud met het maken van timelapse opnames. Voor mij een nieuwe uitdaging en een uitbreiding van de mogelijkheden om beelden vast te leggen.

Voor het maken van een timelapse video zijn er onderwerpen te over. Mijn voorkeur gaat evenwel uit en hoe kan het ook anders, naar beelden waarbij het Hollandse landschap de hoofdrol speelt. Of te wel, een landschap met interessante luchten, een kleurrijke zonsopgang en ….. een molen.

Weersomstandigheden spelen dus een essentiële rol bij de totstandkoming van een interessante timelapse video. Het vinden van een molen is niet zo moeilijk en is als object niet onderhevig aan veranderingen. Oké, een renovatie van of een reparatie aan een molen kan roet in het eten gooien.

Eerste poging

Eind maart ’22 leken, volgens de weervoorspellers, een aantal ochtenden te voldoen aan de hierboven beschreven weercriteria. De molen die ik voor mijn timelapse project koos was de Uitwijkse Molen bij het plaatsje Uppel. Via de app van Photo Ephemeris bepaalde ik op 30 maart precies de plaats waar ik ten opzichte van de molen mijn camera ging opstellen. Volgens de app zou de zon net links, gezien vanaf mijn gekozen standpunt, van de molen opkomen. Na de opkomst zou de zon langzaam rechts omhoog naar de molen kruipen om op het felste moment erachter te verdwijnen. Helaas pakte het plan anders uit, de zon kwam achter de molen op!

Bijzonder, want voordat ik mijn camera aanzette, had ik op de gekozen plek nogmaals op de app gekeken en vastgesteld dat ik dáár goed stond. Had ik slechts een paar meter naar voren gegaan, dan had ik wèl de opkomende zon in het beeld gevangen. Maar ja, dat was achteraf…..

Tweede poging

Enkele ochtenden later reed ik opnieuw naar de Uitwijkse Molen en had de avond ervoor een ander standpunt gezocht. Dit maal niet via de app van Photo Ephemeris, met die van Photopills. Dit maal koos ik ervoor om voor het machinegebouwtje te gaan staan. Daar zou ik twee vliegen in een klap slaan. Ten eerste stond ik daar in de luwte en had zodoende amper last van de koude wind. Ten tweede kwam volgens de app de zon nu net rechts van de molen op. Hierbij hoopte ik dat het zonlicht niet direct al te fel zou zijn voor mijn film.

Het plan verliep bij deze poging weliswaar beter als bij de eerste. Althans …… de zon kwam nu inderdaad daar op waar Photopills dit had aangegeven. Toch was opnieuw de zon niet zichtbaar. Op het moment van de opkomst ontnam een wolkenband aan de horizon namelijk het zo gewenste beeld. Tja, het weer is redelijk voorspelbaar, maar nooit voor 100% zeker. Dat maakt natuurfotografie en in dit geval het maken van een timelapse opname iedere keer weer spannend en uitdagend.

Klik op de afbeelding hierboven en je kunt het resultaat van twee ochtenden timelapse-n zien via Vimeo.

3 reacties op “Twee ochtenden, twee pogingen

  1. Dit noem ik al geen probeersels meer hoor, ik vind ze beide heel mooi (maar zelf wel uit beeld blijven hé… ha ha ha) Dat is dan ook het enige beginnersfoutje dat ik zag.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s