Werk aan de Groeneweg

Loopgraven en bunkers

Langs de Lek tussen nabij Schalkwijk ligt onderaan de dijk, aan de Groeneweg, een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is geen fort zoals de Waterlinie kent, maar een infanterie stelling. Een stelling gebouwd tussen 1914 en 1918 ter verdediging van het even verderop gelegen Fort Honswijk. Het werk aan de Groeneweg bestaat uit een stelsel van loopgraven met aarden wallen, 55 bunkers en een gracht. De meeste bunkers liggen verscholen in de aarden wallen en werden gebruikt door een of enkele schutters.

Hoogstam fruitbomen als decor

Tussen 2013 en 2014 heeft eigenaar Staatsbosbeheer het Werk aan de Groeneweg in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hierdoor kun je nu door de loopgraven lopen en kun je zelfs in enkele van de bunkers een kijkje nemen. Op de aarden wallen staan oude hoogstam fruitbomen en zorgen voor een vreemd, maar tegelijkertijd zeer fraai decor. In de maanden april en mei staan deze bomen in bloei en worden zij omgeven door een zee van geel bloeiend koolzaad. Een schitterende combinatie en absoluut een bezoek meer dan waard.

Werk aan de Groeneweg – Praktisch

Adres

Groeneweg 3998 Schalkwijk

Bereikbaarheid – Openbaar Vervoer & auto

▷ Trein en bus

Het Werk aan de Groeneweg is helaas niet gemakkelijk per OV te bereiken. Gemakkelijker is het wanneer je jouw fiets meeneemt in de trein en uitstapt op Station Culemborg. Vandaar neem je de veerpont Culemborg naar de overkant van de Lek. Dan fiets je naar de Lekdijk en sla je bovenaan gekomen linksaf. De Lekdijk volg je totdat je het Werk rechts onderaan de Lekdijk ziet liggen. Informatie over het Veer Culemborg vind je hier

▷ Liniepontje

Een erg leuke manier om bij het Werk aan de Groeneweg te geraken is via het Liniepondje. Het Liniepontje is een mini-pontje dat in de zomermaanden tussen Culemborg en Everdingen over de Lek vaart. Het brengt de wandelaar en de fietser naar enkele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie waaronder het Werk aan de Groeneweg. Informatie over het Liniepontje vind je hier

▷ Met de auto

De gemakkelijkste en snelste manier om bij het Werk aan de Groeneweg te komen is (helaas) met de auto. Raadpleeg voor de route een Routeplanner. Er is een niet al te grote parkeerplaats direct bij de entree van het Werk. Over het algemeen is het er niet druk, dus een plekje is veelal wel aanwezig.

Tips voor de fotograaf

Het Werk aan de Groeneweg is voor iedere fotograaf interessant. Dit betekent dat zowel de landschapsfotograaf, de natuurfotograaf, de vogelfotograaf als de macrofotograaf hier hun hart kunnen ophalen. Uiteraard speelt hierbij het jaargetijde wel een rol (insecten en bloemen etc). Het fotograferen vanaf een statief is aan te bevelen.

De mooiste tijd om er te fotograferen zijn de maanden april en mei. Waarom dit zo is heb je kunnen lezen en zien in dit artikel / blog.

Het Werk aan de Groeneweg

Informatie over Het Werk aan de Groeneweg vind je onder andere hier

8 reacties op “Werk aan de Groeneweg

  1. Ha, ha…..kan mij voorstellen dat Werk aan de Groeneweg en dan met name aan de Groeneweg, een andere associatie oproept. De werkelijkheid is van geheel andere orde en absoluut de moeite waard om rond te lopen en te fotograferen.

  2. Voor jou blijkbaar een heel eind rijden, maar…..het is wellicht volgend jaar toch de moeite waard. Ik zorg dan voor koffie en appeltaart!

  3. Wat een mooie composities heb je ‘gepakt’!. Allen zonnige taferelen .

  4. Wat verrukkelijk om zo omringd te worden door zoveel zonnig schoons! Hoe tegenstrijdig is dit met de betekenis van de loopgraven! Prachtig in beeld gebracht Hans en dank voor de tips!!!

  5. Bij de titel ‘Werk aan de Groeneweg’ dacht ik aan wegwerkzaamheden die in mijn omgeving veelvuldig plaatsvinden. “Hee, wat zou Hans daar nou van maken?” 🙂 🙂
    Mooi met dat koolzaad, en leuk hoe je fotografen tips geeft!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s