Weekje Texel

Texel, liefde op het tweede gezicht

Jaren lang verbleven wij ieder jaar een week op een van de Nederlandse Waddeneilanden. Wij leerden zo Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vrij goed kennen. De oplettende lezer zal het opvallen dat Texel daar niet bij staat. Dat klopt en achteraf tot onze spijt! In al die jaren bezochten wij slechts éénmaal Texel en helaas maakte het niet het eilandgevoel in ons wakker. Het gevoel dat ons zo bekend was bij de andere Waddeneilanden. Het kunnen zien van zowel de Waddenzee als de Noordzee vanaf het eiland. Het op de fiets in een paar uur het eiland kunnen rondtoeren.

Enkele jaren geleden raakten wij onverwacht weer op Texel. Dit maal om het geknal rond Oud en Nieuw in onze woonplaats te ontvluchten. Dit maal ontdekten wij evenwel de schoonheid van het eiland. Het was duidelijk liefde op het tweede gezicht. Het gevolg was dat wij sindsdien al meerdere keren de oversteek maakten naar het grootste Waddeneiland. Zelfs buiten de Kerst en Oud en Nieuw periode, zoals onlangs in maart ’22. In dit artikel een kleine fotoimpressie van dit weekje Texel.

Texel: Schapeneiland

Zonsondergang

Een van de weinige keren dat ik de zonsondergang fotografeer is wanneer wij op een van de Waddeneilanden zijn. Daar kan ik mij bij voorbaat al op verheugen. Behalve wanneer het grijs weer is, is een zonsondergang, gezien vanaf een Waddeneiland, tenslotte veelal mooi. Het is in ieder geval nooit hetzelfde. Het fenomeen trekt altijd flink wat mensen die allen op hun eigen manier genieten van de zonsondergang. Met regelmaat hoor ik mede fotografen mopperen wanneer er weer eens iemand in diens beeld of frame staat. Voor mij levert de aanwezigheid van deze zonsondergang genieters juist een meerwaarde op voor mijn opnames.

weekje texel
weekje texel

De schapenboet

Op Texel zie je op veel plaatsen typische kleine schuren staan. Schuren met een hoge voorkant waarin de toegangsdeur zit en een schuin aflopend achterzijde. Deze schuren worden op Texel een schapenboet genoemd. Zij dien(d)en als opslag voor hooi en ander voer voor de schapen. Vrijwel alle schapenboeten staan op Texel met de hoge platte kant naar het noordoosten, omdat de wind op Texel voornamelijk uit het zuidwesten waait. De schapenboet zijn zowel uit steen als uit hout gebouwd. De schapenboet is daarnaast voor mij een inspirerend object. De combinatie van de boet en de omgeving waarin deze staat, maakt het tot een fotogeniek geheel. Een tafereel kenmerkend voor Texel.

weekje texel
Een stenen schapenboet
Een houten schapenboet

Het Haventje van Sil

Een andere mooie fotospot op Texel waar ik en niet alleen ik, graag naartoe is het Haventje van Sil bij het plaatsje de Cocksdorp. Dit haventje heeft zijn naam te danken aan Sil Boon die jarenlang de schipper van De Vriendschap tussen Texel en Vlieland was. Het haventje werd aanvankelijk aangelegd voor de aanvoer van bouwmateriaal voor de drooglegging van de polders. Nadat deze aanvoer niet meer nodig was, werd het de thuishaven van de Postboot. Toen ook die functie verdween, raakte het haventje in verval. In de jaren ’80 – ’90 begon Sil Boon eigenhandig met het herstel van de noordelijke aanlegsteiger van het haventje. Er zal vast nog wel eens een platbodem aanmeren, maar het is geen reguliere haven meer. Wel is het een fotogenieke plek onderaan de dijk bij De Cocksdorp aan de uitstroom van het gemaal. Vooral de houten palen aan de noordzijde, restanten van de oude haven, lenen zich voor sfeervolle opnames. Vooral bij zonsopkomst!

weekje texel

De Slufter

Iedereen die Texel bezoekt kent de Slufter. Een prachtig stuk natuurgebied ontstaan dat via een natuurlijke opening met de Noordzee in verbinding staat. Diverse pogingen om het gat te dichten om achter duinen landbouwgrond te creëren mislukten. Men besloot daarop de zee haar gang te laten gaan en zo ontstond er een een uniek natuurlijk getijde gebied. Een gebied waarin de natuur het voor het zeggen heeft. In verband met de kwetsbaarheid van flora en fauna van de Slufter is het gebied niet vrijelijk toegankelijk.

Veruit de meeste bezoekers zullen het gebied, de Sluftervallei, betreden via de toegang via de dijk en de Sluftertrap aan de Zanddijkweg. De bekendheid maakt dat de wandelroutes druk kunnen zijn. Veel minder druk is de route die wij langs de duinen aan het Noordzeestrand bewandelen. Deze route start bij Paal 28 aan de Krimweg. Normaliter lopen wij de route heen langs de duinen aan de rand van de Slufter. Normaliter inderdaad, want tijdens ons laatste bezoek was dit pad afgesloten vanwege het broedseizoen. Er bleef ons niets anders op om de route naar de Sluftervallei zowel heen als terug via het strand te lopen. Gelukkig is dat zeker geen straf. Het hoogtepunt, zowel figuurlijk als letterlijk, is het zicht op de Sluftervallei vanaf de top van het duin. Dit beeld is zo weids dat het alleen in een panorama opname is te vangen.

Wordt vervolgd

In september ’22 zijn wij weer een week op Texel en gaan dan vast weer mooie en unieke plekken vinden en vastleggen. Wordt vervolgd dus…..

4 reacties op “Weekje Texel

  1. Dank je Rudi en wat leuk dat er tussen mijn regels nog iets te halen valt. Je maakt mij nieuwsgierig. Maar….de Wadden(eilanden) zijn fantastisch.

  2. Prachtige foto’s. Wij waren er vorig jaar voor een dag, ik maakte veel foto’s maar die kunnen niet tippen aan die van jou!

  3. Zeer mooie foto-indrukken en prachtige zonsondergangen. Ben zelf nog nooit op de Waddeneilanden geweest…. tussen de regels door wist ik er wel een paar tips uit te halen. Bedankt Hans en nog een fijn weekend gewenst.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s