Het groentje

Het groentje

De cover foto van dit artikel verraad al dat het hier niet gaat over een onervaren nieuweling, maar over een vlinder genaamd het groentje of ook wel het braamstruikvlindertje. Onervaren is deze kleine fladderaar allerminst en al zeker niet op het gebied van het camoufleren. Deze camouflage maakt dat je het Groentje heel snel over het hoofd ziet. Vooral als dit prachtig groen gekleurde vlindertje op een jong berkenblad zit, is het nauwelijks te zien.

opname gemaakt op 8 mei ’22 met de Fuji XT3 + XF16-55mmF2.8 R LM WR lens

Op het juiste moment toeslaan

Dit vlindertje is pas te vinden als het, in tegenstelling tot diens soortgenoten, aan het fladderen is. Nee, als de temperatuur nog laag is en de insecten inactief, is dit groentje nauwelijks te vinden. Maar ja, hoe krijg je het dan voor elkaar om een zo actief beestje te fotograferen? Welnu, er zit niets anders op dan het te volgen en te hopen dat het ergens gaat zitten. Pas wanneer het groentje even stil zit, moet je toeslaan.

Opname gemaakt op 9 mei ’22 met de Canon 5D M4 + EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens

Een groentje laat zich niets wijs maken

Dat deed ik dan ook toen ik voor het eerst twee groentjes zag vliegen. Weliswaar had ik op dat moment niet de juiste camera bij me, maar ontevreden over de eerste resultaten ben ik zeker niet. Een tweede ontmoeting verliep niet volgens wens. De vlinders zag ik wel fladderen en ook waren zij genegen om af en toe ergens te gaan zitten. Helaas zochten zij uitgerekend plekjes op die niet zo geschikt waren voor een mooie close up of macro opname. Maar ja, maak dat maar eens een groentje wijs! Nee, gelukkig laten de dieren in de natuur zich niet regisseren door een natuurfotograaf. Er zal vast een moment komen dat een groentje precies daar en zo gaat zitten dat ik de foto maak die ik graag wil. Tenslotte weet ik waar zij te vinden zijn, het is nu een kwestie van veel zoeken en wachten op dat ene moment…..

Opname gemaakt op 9 mei ’22 met de Canon 5D M4 + EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens

Informatie over dit mooie kleine groene vlindertje lees je hier en hier.

Eén gedachte over “Het groentje

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s