De Meikever, monsterlijk mooi

De onbekende ramen klopper

Onlangs hoorden wij ’s avonds iets of iemand tegen het raam kloppen. Er was echter niemand te zien. De volgende dag vertelde ik het aan een kennis. Hij was ervan overtuigd dat het een meikever was geweest. Het licht achter de ramen trekt insecten aan. In een poging om bij het licht te komen vliegen zij tegen de ruit. Een klein insect hoor je nauwelijks. De meikever is echter een flink exemplaar en als deze aanhoudend tegen het raam aan vliegt dan is dat luid en duidelijk te horen. Het lijkt er dan werkelijk op dat er iemand staat te kloppen op het raam.

Een engerling als mogelijk bewijs

Dat het inderdaad een meikever geweest moest zijn leek waarschijnlijk. Enkele dagen ervoor trof ik namelijk de flink uit de kluiten gewassen larve van de meikever. Het dier, ook wel engerling genoemd, kwam tevoorschijn nadat ik enkele plaggen gras had gestoken in onze tuin. Als de naam overigens iets zegt over het uiterlijk van de larve uiterlijk, dan vind ik dat niet helemaal terecht. Toegegeven, het verdient niet de schoonheidsprijs en ik vind het zeker niet eng. Het is wèl een bijzondere verschijning. Nu is bekend dat de engerling zich graag tegoed doet aan de wortels van het gras. Daarom zijn zij vaak te vinden onder….juist ja, de graszoden! Om zich verder te ontwikkelen heb ik hem ergens anders in de tuin weer in de grond gestopt.

Ontmanteld

Als we ’s middags buiten zitten te genieten van de lekkere temperatuur die de zon veroorzaakt, horen wij een gebrom. Afgaande waar het geluid vandaan komt zien wij een grote kever vliegen. Het is de meikever inderdaad, de raamklopper is nu definitief ontmanteld. Het landt, nogal onhandig, ergens in de haagbeuk. Gelukkig zit de kever goed genoeg voor enkele portretfoto’s. Omdat ik dicht genoeg kan komen gebruik ik de 100 mm macrolens. Zoals bij alle insecten is ook de meikever van zeer dichtbij zeer indrukwekkend. Monsterlijk mooi gewoon…

Tot slot nog even dit over de larve

De meikever op zich is niet schadelijk. Het eet hier en daar een blaadje. De larve daarentegen zorgt wel voor enige last. Zoals eerder aangegeven leeft de larve bij voorkeur onder gras en doet zich daar tegoed aan de wortels. Hierdoor ontstaan kale plekken en dat kan een gazon behoorlijk ontsieren. Nu zijn er, natuurlijk, talloze manieren om van de larve af te komen. Op de camping (Veluwe) waar wij onze stacaravan hebben, is er een natuurlijke oplossing en wel……de das! Althans, zo wordt beweerd.

Deze afbeelding heb ik ‘geleend’ van de website van Jeugd Das & Boom

De laatste weken worden na iedere nacht overal waar gras groeit, kleine graafsporen gevonden. Men beweert dat de das, met zijn scherpe reukzin, de larven vindt en opgraaft. Dat zou op zich heel goed kunnen. Toch geloof ik zelf dat ook de egel op dezelfde wijze te werk gaat. De specht en met name de groene specht schijnt ook de larven op te graven? Hoe dan ook, een deel van het probleem van de larve wordt in ieder geval op natuurlijke wijze aangepakt. En ach al die kleine graafgaten die de das of egel of groene specht maakt, dat lost de natuur ook weer zelf op. Nu alleen nog de werkelijke opgraver zien. Daarvoor ga ik een wildcamera de komende tijd ’s nachts op verschillende plekken plaatsen. Zodra ik geluk heb en de dader op beeld heb, zal ik hierover berichten!

Meer weten over de meikever? Klik dan hier en/of hier.

3 reacties op “De Meikever, monsterlijk mooi

  1. Dank je Rudi en grappig dat je dit schrijft. Ook ik herinner mij de meikever alleen van uit mijn jeugd, net als de Colorado kever.

  2. Heel erg mooi. Ik wist niet dat de engerling de larve van de meikever is. Engerlingen heb ik ook wel eens gezien in onze tuin, dus ik ga eens goed opletten of ik de meikever ook zie.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s