Oog in oog met gezin everzwijn

Wroeten langs de weg

Of je nu op de Veluwe op de fiets rijd of in de auto, overal zie ja langs het fietspad en weg sporen die het wilde zwijn ’s nachts achterlaat. Zij wroeten daar namelijk met hun neus in de aarde op zoek naar alles wat eetbaar is. Het feit dat zij zich met grote regelmaat in het donker langs weg of pad begeven, betekent ook dat zij zomaar kunnen oversteken. Voor de fietser en automobilist is het daarom extra goed oppassen geblazen. Natuurlijk wroet het everzwijn niet alleen langs weg en pad, maar overal waar wat te vinden valt. Waarom het wilde zwijn uitgerekend langs pad en weg wroet lees je een artikel van Natuurmonumenten. Een ander artikel beschrijft het leggen van zogeheten Zwijnverdwijnblokken langs de wegen in wilde zwijn rijke gebieden.

Pyjama

Onlangs had ik het geluk om ’s avonds laat niet alleen een groep everzwijnen te zien langs de weg, maar kon zelfs stilstaand enige tijd ongestoord van de dieren genieten. Kennelijk een gezin, want er liepen ook kleine biggen met de welbekende pyjama strepen op hun vacht.

Klik op de afbeelding om de afbeelding in een groter formaat te kunnen zien

Indringende blik

Nu kon ik met eigen ogen, zelfs in het donker redelijk goed zien hoe zij de grond omwoelden. Niet alleen een prachtig gezicht, maar vooral ook een indrukwekkend gezicht. Met name toen een van de zeugen mij met indringende blik aankeek….

Klik op de afbeelding om de afbeelding in een groter formaat te kunnen zien

Bewegingsonscherpte

Uiteraard wilde ik graag foto’s maken, maar de enige lens die ik bij me heb is de 500 mm. Of te wel, de dieren stonden te dichtbij om hen volledig in beeld te krijgen. Bovendien was het zo donker dat onder andere bewegingsonscherpte onvermijdelijk was. Toch ben ik uiteindelijk erg blij met een aantal opnames. De bewegingsonscherpte voegde juist nu bij enkele opnames iets toe in plaats van een onscherp beeld alleen. Het zorgde nu juist voor dynamiek in de opname waarbij het wroeten geaccentueerd werd. Na minutenlang genoten te hebben vertrokken de dieren het bos weer in en vervolgen wij onze weg….stapvoets.

Klik op de afbeelding om de afbeelding in een groter formaat te kunnen zien

2 reacties op “Oog in oog met gezin everzwijn

  1. Dank je Tine. Het was een mooie ontmoeting. Het aantal biggen dat er bij liep, een stuk of vijf, laat overigens wel zien dat dit jaar deze dieren weinig voedsel weten te vinden. Het aantal geboortes is namelijk veel lager dan in seizoenen waarop volop voedsel te vinden is.

  2. Zij doen allen goed werk in de natuur en op de foto kon je zien dat hij jou vast ook in het vizier had maar wel een mooie ontmoeting had je weer.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s