De Bosparelmoervlinder

Op de Rode Lijst

De Bosparelmoervlinder; zeer zeldzaam in Nederland en geplaatst op de Rode Lijst. Alleen op specifieke locaties op de Veluwe komt deze vlinder voor. Een goede kennis wilde zo’n specifieke locatie wel met mij delen. En precies daar vond ik op 12 juni ’22 tot mijn grote vreugde deze prachtige vlinder. Niet één enkel exemplaar, maar zelfs een aantal exemplaren tref ik aan op de aangeduide locatie!

Een habitat naar wens

De aangegeven locatie voldoet precies aan de wensen van de bosparelmoervlinder. Een open en zonnige kapvlakte in het bos. Een brede strook, aan weerszijden beschermd door het bos met in de bosranden de waardplant van de bosparelmoervlinder, de helm. In de strook zelf groeien en bloeien de, voor de vlinder, nodige gele nectar planten, waaronder het havikskruid. Kortom een habitat geheel naar wens.

Heen en weer

Tot mijn verbazing hoef ik niet lang te zoeken. Op een stengel van een grassoort zie ik een middelgrote oranje-zwart gekleurde vlinder. Als ik dichterbij kom is het inderdaad een bosparelmoervlinder. Door de wind slingert de vlinder heen en weer hetgeen een scherpe foto maken flink bemoeilijkt. Toch zitten er gelukkig enkele scherpe opnames tussen in een serie achterelkaar gemaakte foto’s. Onderaan dit artikel leg ik in het kort uit hoe ik te werk ga bij het maken van macro foto’s wanneer het object heen en weer beweegt door de wind.

Parend en wel

Plotseling zie ik iets waar ik vanmorgen helemaal niet op gerekend had. Een bosparelmoervlinder vinden vond ik al een hele ervaring, maar een parend koppel…. Mijn ochtend kon al niet stuk, nu al helemaal niet meer. Het stelletje zit niet echt geweldig fotografisch gezien, maar ja who cares? Een foto van dit intieme en bijzondere gebeuren kan ik in ieder geval toevoegen aan mijn bosparelmoervlinder-palmares. En….dat in één ochtend….

Opwarmen voor een nieuwe dag

Naar mate de tijd verstrijkt stijgt de temperatuur. Het moment dat de vlinders voorzichtig hun vleugels openen. Dat is ook het moment dat je vlinders en andere gevleugeld insecten goed kunt zien zitten. Het is hèt moment dat je je collectie vlinderfoto’s met gesloten vleugels kunt aanvullen met foto’s waarbij de vleugels geopend zijn. Hèt moment inderdaad, want de tijd tussen voorzichtig de vleugels openen en wegvliegen kan heel kort zijn.

Tot slot……twee persoonlijke werkwijzen

Wachten op het juiste moment

Om een foto te maken van een vlinder met de vleugels geopend, zonder dat deze direct wegvliegt, is niet zo moeilijk. Zo zoek ik een vlinder die (fototechnisch gezien) mooi zit, maar de vleugels nog gesloten heeft. Het beestje gaat hoe dan ook de vleugels op een gegeven moment openen. Tot dat moment blijf ik bij die vlinder en gebruik de wachttijd om de juiste instelling en compositie vast te stellen. Als het moment daar is, maak ik mijn foto’s zonder dat ik daarbij het beestje verstoor.

Macro foto’s maken met wind

De autofocus instellingen die ik bij mijn camera(Canon 5D Mark 4) in dergelijke situaties gebruik zijn de volgende:

  • AI Servo – Continue autofocus: Stelt continu scherp bij een bewegend onderwerp.
  • Expanded AF Area – Uitgebreid focusgebied: Single focuspunt gebied met 4 helpers of hulp focuspunten. De helpers komen automatisch in actie wanneer het ingestelde focuspunt naast het single focuspunt komt te liggen.

6 reacties op “De Bosparelmoervlinder

  1. Prachtig die vlinders. Bedankt voor de tips, ik moet eens kijken of ik op mijn Sony ook zoiets heb staan

  2. Wat een ‘feest’ om deze vlinder te zien en dan ook nog e fotograferen. Mooie opnames en duidelijke uitleg hoe jij de camera instelt. Dankjewel.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s