Gevangen met de wildcamera – de boommarter

Wildrijk gebied

Nu wij een stacaravan bezitten op de Veluwe gaan wij daar met grote regelmaat naartoe. Het gebied rondom ons heen, aangrenzend aan het Kroondomein Het Loo, is rijk aan wild. Met name vanaf het Wildkijkscherm Enkhout bij Vaassen hebben wij al diverse malen groot wild gespot, zoals het edelhert en het wilde zwijn. Maar ook langs de weg door het Gortelse Bos zien wij met regelmaat herten, reeën en zwijnen. Wat zou het toch geweldig zijn om deze dieren, die vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, te kunnen zien. Welnu, een wildcamera is hiervoor het aangewezen instrument.

Herten spotten vanuit het Wildkijkscherm Enkhout
Wild zwijn langs de kant van de weg op zoek naar voedsel

De wildcamera

Een goede kennis en eveneens stacaravan bezitter op dezelfde camping waar ook wij verblijven, heeft al langere tijd een wildcamera. Zij heeft daarmee ondertussen al heel wat fraaie beelden vastgelegd. Niet alleen in de bossen rondom ons heen, maar ook in de eigen tuin bij de caravan. Deze beelden maakten mij zo enthousiast dat ik besloot zelf ook een wildcamera aan te schaffen.

Camouflage EZ60 wildcamera

Vogels voor de wildcamera

Om het ergens in het bos op te hangen, is voor mij nog een brug te ver. Eerst maar eens een tijdje uitproberen in de tuin rond de stacaravan. Zo wordt de camera met grote regelmaat overdag opgesteld bij het vogelbad. Van dit bad wordt veel gebruik gemaakt. Bovendien bezoeken ook niet alledaagse vogels ook steeds vaker deze badderschaal, zoals de appelvink, de groenling en de tjiftjaf.

Ook een juveniele appelvink werd door de wildcamera gevangen

Boommarter op bezoek

Hoogtepunt tot nu toe is wel het nachtelijke bezoek van de boommarter in onze tuin. De eerste nacht dat ik de camera opstelde was het al raak. Ondanks dat de boommarter slechts kort in beeld was, was het wel direct een bijzonder shot. Het markeerde namelijk de plek voor de camera met zijn persoonlijk odeur door met de mondhoeken over het gras te vegen. Daarmee stelde hij dit plekje vóór de wildcamera als onderdeel van zijn territorium veilig.

Korte video met de beelden van de ‘gevangen’ boommarter

Niet een, maar twee

De volgende avond zette ik een bak met wat voer erin. Benieuwd of de boommarter dit zou appreciëren. Welnu, dat het dier! Bij het terugkijken van de opnames van de derde nacht dachten wij niet één, maar twee boommarters te zien. Helaas kwamen zij niet tegelijkertijd aan de dis. Althans, nog niet. Maar wie weet een volgende keer? Ondertussen heb ik ook een speciaal slot gekocht. Nu kan ik, met enige geruststelling, de camera ook ergens in het bos ophangen. Wordt vervolgd……..

10 reacties op “Gevangen met de wildcamera – de boommarter

  1. Dank je Jan. Het is inderdaad bijzonder dat de boommarter hier op ons tweede adres op de Veluwe ‘gewoon’ in de tuin komt schooieren. Hoop nu nog alle twee tegelijkertijd in beeld te krijgen.

  2. Leuk te lezen dat je de video hebt gezien en ervan hebt genoten. Ja, er valt hier, ook ’s nachts meer dan genoeg te fotograferen en te filmen. Wat betreft nog vele plaatjes betreft….ik ga mijn best doen Martijna 😉

  3. Inderdaad Rudi, slapend mooie opnames maken, wat een genot. Al hoewel; ik mag ook graag voor dag en dauw opstaan en dan de natuur in.

  4. Ook ik heb genoten van het filmpje en je verhaal! Prachtig Hans.

  5. Genoten van deze opname Hans. Begrijp goed dat jullie graag in Emst verblijven, zoveel moois te fotograferen. Hoop nog veel mooie plaatjes van ju wildcamera te zien. Spannend verhaal erbij.! 😉

  6. Geweldig Hans!! Dat was echt genieten!! Inderdaad mooie scherpe opnames. Je commentaar maakt het tot een spannend geheel, waar ik met een big smile naar heb gekeken!!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s