De Aardappelprachtblindwants

Klein van stuk, maar een enorm lange naam

Afgezien van de heerlijke geur die de echte kamille afgeeft, is het ook een nectar bron voor menig insect. Ter afsluiting van een ochtend macrofotografie speur ik een veld met bloeiende kamille naar insecten. Eigenlijk hoop ik het dikkopje of het bruin zandoogje daar te vinden. Die vind ik helaas niet, maar wel een flink aantal kleine insecten foeragerend op de bloem van de kamille. Een van die diertjes is weliswaar klein, maar zijn naam is verre van dat. Het is namelijk de aardappelprachtblindwants.

Bijogen

De aardappelprachtblindwants is een van de vele voorkomende wantsen. Deze kleine groene wants behoort tot de familie blindwantsen. Een wants die gekenmerkt wordt door het ontbreken van zogenaamde puntogen of ocelli. Puntogen zijn, naast de meer bekende samengestelde ogen of facetogen, enkelvoudige ogen waarvan de functie nog niet duidelijk is. Zij worden dan ook wel een bijoog genoemd. Puntogen zie je bij veel insecten als 2 of 3 kleine zwarte bolletjes op de kop tussen de facetogen is. Deze wants is niet zo moeilijk te fotograferen, want het is geen erg actief dier. Wel draait het, net als veel andere insecten, mee in de richting waar jij met je camera beweegt. Het lijkt je in de gaten te houden, hetgeen weer in tegenspraak is met de naam van dit insect.

De Wappervlieg

Naast de hierboven beschreven wants zijn er nog meer piepkleine insecten op de bloemen van de kamille. Een daarvan is zwart en lijkt op een gewone vlieg in miniformaat. Het is en mij ontgaat hierbij de relatie tussen naam en dier, de wenkvlieg of wappervlieg. Althans, ik heb het noch wenkend noch wapperend gezien. Maar goed, iemand heeft ooit dit vliegje vast met reden deze naam gegeven. Het kleine formaat van de vlieg in combinatie met de wind, maakt het niet eenvoudig een scherpe foto te maken. Daarom druk ik maar veelvuldig op de ontspanknop in de hoop dat er toch een geslaagde opname tussen zit.

Zweefkunstenaar

Een andere veel voorkomende soort is de zweefvlieg. De naam van deze tweevleugelige is duidelijk te herleiden. Het verstaat namelijk de kunst om, naast vliegensvlugge schichtige vliegbewegingen, roerloos te zweven. Voor mij iedere keer weer een uitdaging om deze soort op zo’n zweefmoment vast te leggen. Maar ja, meestal blijft het niet zweven op het moment dat ik de ontspanknop in druk. De zweefvlieg die in het kamille veld van bloem naar bloem hopt is de Grote Langlijf. Ook hier is de relatie dier en naam snel gelegd. Het achterlijf is langer dan de samengevouwen vleugels.

Encyclopedie in de broekzak

Van sommige planten en dieren in de natuur weet ik wel de naam, of denk ik deze te weten. Meer waarschijnlijk is het dat ik geen idee heb wanneer ik iets zie. Om er achter te komen wat het is, gebruik ik sinds enige tijd de app van Obsidentify. Deze app staat op mijn smartphone en zo heb ik mijn encyclopedie altijd in mijn broekzak. Hoe je aan deze app kunt komen en hoe deze werkt lees je hier.

6 reacties op “De Aardappelprachtblindwants

  1. Dank voor je positieve reactie. Ja, de app heeft het inderdaad niet altijd bij het rechte eind, maar in check altijd het antwoord. Als de app er inderdaad naast zit, kom je met verder zoeken toch op het juiste antwoord. Het geeft dus vaak wel een zoekrichting aan.

  2. Erg mooi! Altijd weer zo feeeriek. Jammer dat er geen camera & lens instellingen bij staan deze keer.

  3. Handig die Obsidentify, ik gebruik hem ook al geruime tijd. Het is een mooi hulpmiddel maar niet steeds 100% betrouwbaar. Maar begrijp me niet verkeerd, het is een prima tool voor onderweg.
    Deze drie staan weer zeer mooi op de foto hoor.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s