Gortelse Heide, Op zoek naar lagen

Op zoek…

Mist en nevel kunnen fraaie mystieke foto’s opleveren. Met name bossen zijn hiervoor geweldige decors. Maar ook daar buiten bieden mist en nevel interessante mogelijkheden. Zelf zoek ik in dergelijke omstandigheden graag naar lagen. Lagen gevormd door de nevel zelf.

Lagen door de mist en in het landschap

De 16e juli j.l. was zo’n ochtend waar ik mijn hart kon ophalen wat betreft het fotograferen van lagen. Ver hoefde ik daarvoor niet te gaan. Een tien minuten durend ritje op de fiets vanaf het park in Emst en ik sta aan de rand van de Gortelse Heide. Het is wel erg vroeg opstaan om het maximale aan lagen en kleuren eruit te kunnen halen. Lang hoef ik niet te zoeken naar de lagen. Niet alleen de nevel zelf vormt mooie lagen, ook de lichte glooiingen in het heidelandschap zorgen voor lagen. Glooiing door onder andere een oude stuwwal genaamd Gortelse Berg.

Alles klopt deze ochtend

Behalve de mooie nevel laag die over de Gortelse Heide ligt, is ook het kleurenpalet erg fraai deze ochtend. De opkomende zon zorgt hiervoor, die bovendien gunstig opkomt ten opzichte van mijn standpunt. De app van Photo Ephemeris helpt mij, zoals gewoonlijk, vooraf bij het bepalen van de plek waar ik ga staan. Kortom, alles klopt deze ochtend.

Gebruik van de telezoomlens

Ook ik in deze specifieke situatie maak ik het liefst gebruik van mijn telezoomlens. Door een brandpuntsafstand variërend van 70 tot 400 mm heb ik een ruime keuzemogelijkheid. Een ruime keuze om verder weg gelegen onderwerpen meer of minder naar mij toe te halen. De keuze om bijvoorbeeld minder interessante elementen buiten beeld te laten en andere, meer interessante, alle aandacht te geven. De keuze ook om lagen, die in werkelijkheid ver van elkaar liggen, dichtbij te halen. Het beeld wordt hierdoor gecomprimeerd waardoor de lagen, zoals op de Gortelse Heide, fraai bij elkaar elkaar in beeld komen.

Diepte in de foto

De in elkaar gedrukte beelden kunnen wel een verlies aan diepte betekenen. In dit geval zoek ik iets in de voorgrond dat contrasteert in mijn beeld, zoals een boom. De foto krijgt direct meer diepte, zelfs in een platte, gecomprimeerde opname. Overigens is het verlies aan diepte werkt juist goed bij een minimalistische foto. Tot zo ver mijn verhaal, laat de beelden voor zich spreken…

De Gortelse Heide op de kaart

klik op de afbeelding voor een grotere uitgave ervan

De Gortelse Heide vind je in de Gemeente Emst (Gelderland) in de driehoek Vierhouten, Epe en Vaassen. Westelijk van de Gortelse Heide ligt het Gortelse Bos. In het Noorden gaat de Gortelse Hiede over in de Tongerense Heide. Er zijn 2 parkeerplaatsen langs de Vierhouterweg. Op een daarvan staat in de zomerperiode dagelijks een ijswagen met heerlijk ijs.

5 reacties op “Gortelse Heide, Op zoek naar lagen

  1. Prachtige resultaten Hans en leuk dat je ook de exacte locatie meegeeft. Jammer genoeg niet bij de deur voor mij. Fijn weekend en groetjes.

  2. En niet alleen mooie lagen, maar ook die mooie kleuren! Vroeg je bed uit, dat wel 🙂

  3. Hans je blijft me verrassen, eerst de kleine beestjes en nu weer een mooi verhaal + mooie foto’s van de lagen in het landschap.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s