De Kolibrievlinder – zwevend fourageren

Zweven naast een bloem

In onze tuin hebben wij een aantal vlinderstruiken staan. Deze worden in de zomer bezocht door een flink aantal verschillende insecten, zoals vlinders, bijen en ….. de kolibrievlinder. Deze vlinder dankt zijn naam aan de kolibrie vogel. Met een niet te tellen aantal vleugelslagen per seconde is de kolibrievlinder namelijk ook in staat om naast een bloem te zweven en zo de nectar uit die bloem te zuigen. Het is een ware uitdaging om deze kolibrievlinder zwevend te fotograferen. Onlangs kreeg ik ruimschoots de gelegenheid om die uitdaging aan te gaan. Hieronder enkele foto’s van de fotoshoot met de kolibrievlinder als fotomodel.

Brandpuntsafstand: 400mm ~ Sluitertijd: 1/400sec ~Diafragma: f/6.3 – ISO 400
Brandpuntsafstand: 400mm ~ Sluitertijd: 1/250sec ~Diafragma: f/6.3 – ISO 400
Brandpuntsafstand: 400mm ~ Sluitertijd: 1/800sec ~Diafragma: f/6.3 – ISO 400
Brandpuntsafstand: 400mm ~ Sluitertijd: 1/200sec ~Diafragma: f/7.1 – ISO 400

Informatie

De kolibrievlinder is weliswaar een nachtvlinder, maar ook overdag actief. Alle informatie over deze vlinder vind je hier.

De foto’s maakte ik met mijn Canon 5D Mark 4 met daarop de Canon EF 100x400mm f/4.5-5.6L telezoomobjectief. Zoals gewoonlijk staat de camera op de diafragma voorkeuze. Hierdoor heb ik de regie wat betreft de scherptediepte. Bij insecten vind ik het belangrijk dat de scherptediepte minimaal is om een zo onscherp mogelijke achtergrond te hebben. Uiteraard moet daarbij wel het diertje scherp zijn om zo de maximale aandacht te krijgen in het beeld. Op de pc maakte ik in Lightroom de gewenste uitsneden.


TRANSLATION 🇬🇧

Hovering next to a flower

We have a number of butterfly bushes in our garden. These are visited in the summer by quite a few different insects, such as butterflies, bees and…..the hummingbird butterfly. This butterfly gets its name from the hummingbird bird. With an uncountable number of wing beats per second, the hummingbird butterfly is also able to hover next to a flower and thus suck the nectar from that flower. Photographing this hummingbird butterfly while floating is a real challenge. Recently, I had ample opportunity to take on that challenge. Above you see some pictures of the photo shoot with the hummingbird butterfly as a model.

Information

Although the hummingbird moth is a moth, it is also active during the day. All information about this butterfly can be found here.

I took the photos with my Canon 5D Mark 4 with the Canon EF 100x400mm f/4.5-5.6L telephoto zoom lens. As usual, the camera is on aperture priority. This allows me to control the depth of field. With insects, I think it is important that the depth of field is minimal in order to have a background that is as out of focus as possible. Of course, the animal must be sharp in order to get the maximum attention in the image. On the PC I made the desired crops in Lightroom.

2 reacties op “De Kolibrievlinder – zwevend fourageren

  1. Dank voor uw reactie en voor uw vraag. Daar zal ik binnenkort graag aandacht aan besteden. Oh ja, ook ik ben nog steeds een amateur natuurfotograaf😉 Mooie dag verder.

  2. Eén keer is mij dat ook overkomen, zo’n zwarte achtergrond. Ik had een foto gemaakt van de pluisbol van een paardenbloem en tot mijn verbazing was de achtergrond totaal zwart. het gaf een heel mooi effect, maar het is me daarna nooit meer gelukt. U zult begrijpen ik ben een echte amateur wat fotografie betreft. Misschien kunt u ooit in een van uw prachtige series eens uitleggen hoe je dit effect bewerkstelligd.
    Alvast hartelijk bedankt.
    C. Smal

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s