De ochtend waarop alles klopte

Veel belovende ochtend

Op 21 september ’22 arriveren een foto maatje en ik onderaan de Randbandijk in het Betuwse plaatsje Opheusden. Het is nog donker, maar het ziet er veel belovend uit. Een heldere hemel waar aan de horizon al de eerste tekenen verschijnen van de zonsopkomst.

Wij staan op het punt het natuurgebied Maneswaard te betreden. Een uiterwaarden gebied aan de rechteroever van de Nederrijn. Een gebied waarin men vroeger de kleigrond en het grind afgroeven voor de vervaardiging van bakstenen. De bakstenen werden in een van de vele steenfabrieken die hier langs de rivier stonden gebakken. De afgravingen hebben mooie grote waterpartijen achtergelaten. Waterpartijen waarin men de natuur haar gang laat gaan, maar ook nu dienst doen als overloop bij hoogwater in de rivier.

Een opname vanaf de oever van de waterpartij Maneswaard met aan de overkant een schoorsteen van een steenfabriek

Een ochtend waar alles klopte

Door een eedere verkenningstocht door dit gebied weten wij precies wat wij willen fotograferen en ook precies waar. Naast fotograferen wil ik ook graag de zonsopkomst vastleggen in een timelapse video. Ook de plaats waar ik de camera ga opzetten heb ik zorgvuldig gekozen. In het donker zoeken wij beiden onze weg en enkele minuten later kan de videocamera gestart worden voor de timelapse. Dit geeft mij de tijd om wat rond te lopen en tot mijn vreugde zie ik langzaam een nevellaag verschijnen over het water. Iets wat vaker gebeurt vóór de zonsopkomst bij een koude en heldere nacht.

Het werd een ochtend waarvan wij als natuurfotografen dromen, een ochtend waarin heel veel klopte! Laat de beelden op de pagina voor zich spreken.

Opname vanaf de dijk tussen, links de Nederrijn en rechts het water van Maneswaard
De zon komt op achter een aantal wilgen staand op een smalle reep land in het water Maneswaard
De kerktoren van het plaatsje Opheusden piekt door de mist. De haan in de spits gloort in het ochtendlicht
De zon breekt door de mist en levert een mysterieus beeld op
Oude vissersbootjes op water van Maneswaard leveren samen met de optrekkende mist een mooi beeld op

Hieronder de prachtige zonsopkomst in natuurgebied Maneswaard op de ochtend van 21 september ’22 in een korte timelapse video gevat.


TRANSLATION

A morning where everything was right

On September 21, ’22 a buddy photographer and I arrive at the bottom of the Randbandijk in the Betuwe town of Opheusden. It’s still dark, but it looks very promising. A clear sky where the first signs of sunrise appear on the horizon.

We are about to enter the Maneswaard nature reserve. A floodplain area on the right bank of the Lower Rhine. An area in which the clay soil and gravel used to be excavated for the manufacture of bricks. The bricks were baked in one of the many brick factories that lined the river. The excavations have left beautiful large water features. Water features in which nature is allowed to take its course, but also now serve as an overflow during high water in the river.

By exploring this area before, we know exactly what we want to photograph and exactly where. Besides shooting, I also like to capture the sunrise in a timelapse video. I have also carefully chosen the place where I will set up the camera. In the dark we both find our way and a few minutes later the video camera can be started for the timelapse. This gives me time to walk around and to my delight I see a layer of mist slowly appear over the water. Something that often happens before sunrise on a cold and clear night.

It became a morning that we as nature photographers dream of, a morning in which a lot was right! Let the images on the page speak for themselves.

4 reacties op “De ochtend waarop alles klopte

  1. Dat hier alles klopte is wel heel zacht uitgedrukt Hans. Het lijdt geen enkele twijfel dat de foto die je als bannerbeeld gebruikte echt een topper is. Dikke proficiat. Ook het beeld met het bootje vooraan spreekt me heel erg aan.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s