Alle ogen gericht op

You can change now the language on my website to your own language! To do this, click on the ‘translate’ button at the bottom of the page.

Een streepje aan de horizon

In de media zie je ontelbare foto’s voorbij komen die gemaakt zijn tijdens de zonsopkomst. Wat mij daarbij opvalt is dat alle ogen cq camera’s gericht zijn op de locatie waar de zon opkomt. Logisch, wanneer je de zonsopkomst wilt vastleggen 🤔. Van die ontelbare zonsopkomst fotografen ben ik er een van. En ja, ook mijn blik is in eerste instantie gericht op daar waar de zon opkomt. Vooral wanneer ik, zoals gebruikelijk, start met het maken van de foto’s in het blauwe uurtje. Een dun rood paars streepje aan de horizon is dan veelal het enig lichtpuntje en dus ook het enige referentiepunt.

Hemels mooie kleuren

Ook wanneer dat gekleurde streepje groter wordt en een groot deel van de hemel inneemt, blijven de meeste camera’s op dat punt gericht. Ook dit is weer logisch want het kleurenpalet, in de richting waar de zon opkomt, kan hemels mooi zijn.

Inpakken en wegwezen

Wanneer de zon zich dan eenmaal laat zien en dit fenomeen is vastgelegd, is het vaak snel gedaan met het fotograferen. Althans, wanneer er richting van de zon geen wolken aan de hemel zijn. Of wanneer er geen mist is dat het felle ochtend licht van de zon tempert.

Onverwachte toegift

Hoe vaak is het jou echter overkomen dat je jouw fototas (veel) te vroeg hebt ingepakt nadat de zon was opgekomen? Welnu, mij vaak genoeg! Vaak zorgde in die gevallen de opkomende zon nog voor een prachtige toegift. Nee, niet alleen in de richting waar de zon opkwam, maar juist in tegengestelde richting. Deze toegift kan soms pas na geruime tijd plaatsvinden. Mijn ervaring nu is dat het de moeite waard kan zijn om langer op de locatie te blijven.

Strijklicht

Nu is het niet zo dat nadat de zon is opgekomen het dan pas de moeite is om een tijdje te wachten. De lucht om je heen kan al veel eerder kleuren, zoals ik laatst merkte toen ik in de Heulsewaard was. Zoals gebruikelijk startte ik met fotograferen tijdens het blauwe uurtje. Kort voordat de zon opkwam zag ik rechts van mij dat niet alleen de hemel, maar ook een sluierbewolking begon te kleuren. Dit is het effect van het strijklicht dat de opkomende zon verspreidt. Op onderstaande foto is het effect van het strijklicht te zien aan de linkerrand van de wolken.

Na-genieten

Een ander voorbeeld van een onverwachte toegift deed zich voor tijdens mijn bezoek aan het Kerkje op de Terp in Leidschenveen. Daar kwam de zon op achter de terp gedurende een wolkenloze hemel. Kort na opkomst verschenen er echter plotseling uit het westen enkele wolken. Deze werden mooi verlicht door het strijklicht van de zon. Leek het aanvankelijk uit te draaien op een korte fotosessie, zo kon ik onverwacht tot een paar uur na de zonsopkomst nog (na)genieten.


Voor de geïnteresseerde

Behalve de laatste foto, heb ik de foto’s in dit blog gemaakt op 26 november ’22 in de Heulse Waard. De Heulse Waard is een dagrecreatieterrein gelegen aan de Lek bij het dorp Schalkwijk. Naast recreanten en hondenbezitters is het voor een natuurfotograaf ook best interessant. Zo staan er tal van fotogenieke knotwilgen en enorme linden. Vooral ’s morgens vroeg zijn er aardig wat fotomogelijkheden. Vanuit de Heulse Waard kun je met een aangelijnde hond het uiterwaardengebied de Steenwaard in. Dit gebied strekt zich uit tot enkele kilometers na de spoorbrug van Culemborg. In deze uiterwaard zijn naast landschappelijke fotomogelijkheden ook mogelijkheden voor de natuurfotograaf. Let op; De Steenwaard is winterrustplaats voor vogels. In verband daarmee is het gebied tussen oktober en april gesloten voor publiek.

4 reacties op “Alle ogen gericht op

  1. Dank voor je oprechte en positieve reactie Rudi. Tuurlijk is de blik van iedereen naar daar waar de zon opkomt. Mijn pleidooi was echter om diezelfde fotografen te adviseren ook eens achterom te kijken. Want de aanlichtende zijde kan ook mooi zijn. Maar goed, in de stad is dit moeilijker zo schrijf jij. Maar in de stad kun je toch ook de hoogte opzoeken en zo vrij zicht te hebben?

  2. Zeer mooie beelden maar ik denk dat veel mensen zich vooral richten naar die richting waarin ze het best de zonsopkomst of -ondergang kunnen waarnemen, afhankelijk van waar ze wonen en naar welke richting het het mooiste “vrije zicht” hebben. Hier in Antwerpen is dat dus geen enkele van de twee (tenzij ten noorden van Antwerpen als je de petrochemie als voorgrond kan accepteren). Dan toch maar liever een decor zoals het jouwe hier.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s