IJskoude kunst

IJscreaties

Op zoek naar winterse beelden langs de Lek en de Nederrijn kwam ik onlangs terecht bij Steenfabriek Bosscherwaarden bij Wijk bij Duurstede. In het omliggende gebied vond ik in een akker een grote plas bevroren water. Waneer in een compositie ook water in het spel is, probeer ik zo vaak als mogelijk gebruik te maken van de weerspiegeling. Zo ook bij deze bevroren plas water. Op een zo laag mogelijk standpunt direct achter de plas, trachtte ik een mooi winters plaatje vast te leggen. Met mijn neus op het ijs viel mijn oog op de door de natuur gevormde ijscreaties. Tegelijkertijd herinnerde dit mij aan enkele artikelen over het creatief fotograferen van ijs. Dit deed mij vervolgens besluiten om ook eens een poging te wagen. En zo richtte de lens van mijn camera naar beneden in plaats van naar voren. Het fotograferen op zich is niet zo moeilijk, het vinden van een creatief onderwerp daarentegen vond ik lastiger. Hieronder het resultaat van enkele pogingen.

Dubbeltjes-ijs

Enkele dagen later zag ik langs de oever van een bevroren meertje onder het ijs een prachtig natuurlijk fenomeen. En wel een grote groep op elkaar gestapelde en bevroren bubbeltjes, ook wel dubbeltjes-ijs genoemd. Waterplanten geven zuurstof af en als er ijs ligt zet zo’n gasbubbel zich tegen de onderkant van de ijslaag af. Wanneer het de nacht erop weer vriest, dan vormt zich ijs rond de bubbel. Zo kunnen rijen met bevroren bubbeltjes of eigenlijk schijfjes ontstaan. Het ijs wordt daarom ook wel bubbeltjes-ijs of dubbeltjes-ijs genoemd.

9 reacties op “IJskoude kunst

  1. Dank je wel Martijna. Inderdaad, dit is niet iets waar ik eerder ‘warm’ voor liep. Een paar artikelen over dit onderwerp warmde mij wat op. Bij het zien in de werkelijkheid had ik plotseling geen last meer van de ijskoude😉

  2. Nou zeg dit is echt iets anders van jouw hand Hans, maar wel direct met hoge score. De foto met (ik denk) beukennootje is erg apart met die donkere kronkel door het beeld.

  3. Wat is de natuur toch artistiek! Ze laat het komen zoals het komt, zijn zoals het is, ongekunsteld en het is het geoefend oog van deze foto-graaf, die het in beeld weet te vangen en met ons deelt… prachtig!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s