Werk aan de Groeneweg – voorjaar 2023

Loopgraven, bunkers, koolzaad en fruitbomen

Het Werk aan de Groeneweg is onderdeel van de Nieuwe Waterlinie en gebouwd rond 1945. In tegenstelling tot de bekende linie forten, bestaat het Werk aan de Groeneweg uit loopgraven en bunkers. Een verdedigingswerk waarbij deze loopgraven niet zijn ingegraven, maar tussen twee aarden wallen in liggen. Op deze aarden wallen staan nog een aantal oude hoogstam fruitbomen. Deze werden toentertijd gepland om het verdedigingswerk minder op te laten vallen tussen de vele boomgaarden die de omgeving rijk is.

In het voorjaar doet hier weinig meer herinneren aan die voorbije oorlog. Alle sporen worden dan namelijk gecamoufleerd door een deken van geel bloeiend koolzaad. Wanneer de fruitbomen ook in bloei staan is het helemaal meer een paradijs als een verdedigingswerk. Ook nu is dit weer het geval en opnieuw is het een lust voor het oog en blijf je fotograferen, althans……ik in ieder geval

klik op een afbeelding om deze in een vergrote versie te kunnen bekijken

Het Werk aan de Groeneweg is niet alleen een verdedigingswerk, maar ook een geweldig natuurgebied. De vele bloemen trekken insecten aan, zoals het oranjetipje. De holtes van de oude bomen bieden voor verschillende vogels een perfecte broedplaats. Kortom, de natuurfotograaf kan hier op verschillende fotogebieden diens hart ophalen….


Bezoek ook

De website van Het Werk aan de Groeneweg

Mijn eerdere blog over Het Werk aan de Groeneweg

3 reacties op “Werk aan de Groeneweg – voorjaar 2023

  1. Wat een mooie opnames, mede met en door de Hollandse luchten.
    Geweldig gebied is dit.

  2. Sprookjesachtig mooie foto’s Hans. Ben even gaan googlen, jammer genoeg is het voor ons een heel eind rijden.

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s