Minimalisme met een vleugje dynamiek

Petten, 1 september ’20

Op een zeker moment viel mijn oog op foto’s van de palen aan het strand van Petten. Als liefhebber van minimalisme en van lange sluitertijd opnames, een prachtige locatie om eens te bezoeken. Volgens de getijde-tabel en het tijdstip van zonsondergang was 1 september ’20 daarvoor een mooie dag. Samen met drie foto cameraden stond ik op die bewuste namiddag op het strand van Petten oog in oog met 160 houten palen. De houten palen van zes tot twaalf meter zijn daar geplaatst in de vorm van tien huizen en een kerk. Het vormt daarmee een monument ter herinnering aan het oude Petten, wat lang geleden werd overspoeld door de zee.

Het opkomende water en flink wat deining waren goed voor de nodige dynamiek in de opnames. Een grijsfilter (3 en 6-stops Kase filter) zorgde daarnaast voor een verlenging van de sluitertijd. Om zoveel mogelijk water in de opnames te krijgen koos ik voor een plek in het water. De poten van het statief moesten daarbij wel een flink eind in het zand geduwd worden. Dit om te voorkomen dat de stroming het zand onder de poten weg zou halen. Niets is tenslotte zo vervelend als je bezig bent een opname te maken met een lange(re) sluitertijd en je statief zakt weg.

Wat volgde is een ‘spel’ met de instellingen waarbij het principe van de belichtingsdriehoek als uitgangspunt dient. Een spel om een zodanige sluitertijd te vinden waarbij het effect van een lange sluitertijd zichtbaar wordt, maar wel met een vleugje dynamiek. Rond zonsondergang verhoogde ik bewust de sluitertijd zodanig dat de dynamiek van het water zou verdwijnen in de opname. Op deze manier hoopte ik de nodige rust te creëren in de opname zodat er een minimalistisch beeld ontstond. Of ik daarin geslaagd ben dat laat ik graag aan jou ter beoordeling over…

One Comment on “Minimalisme met een vleugje dynamiek

  1. Prachtig Hans, hoe je zowel de rust als de dynamiek hebt weten te vangen!

Jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: